DELA

Byt ut paddan mot sagoboken

in femåriga kusin har lärt sig läsa och skriva. Inte så att han läser en roman eller skriver uppsatser man han har lärt sig bokstäver av sin 10-åriga syster. Ofta lär sig barn att läsa och skriva när de går på ettan. Det gjorde jag själv. Men att småsyskon vill göra likadant som sina storasyskonen är inte alls ovanligt. Jag brukade läsa min läseläxa åt min lillasyster som är fem år yngre än jag. Hon var alltid imponerad av allt som storasyster gjorde, åtminstone kändes det så, och jag vill tro att hon fortfarande är det.

Att läsa böcker

när man är liten eller att ha någon som läser åt en kan ha stor betydelse för hur man förhåller sig till läsning resten av livet. Tv4 nyheterna rapporterade i veckan om att barn i Sverige läser allt sämre och hittar inte böckerna själva, därför har kulturrådet infört ett projekt där bibliotekarien gör hembesök. Projektet äger rumt i Jämtland och målet är att byta ut paddan mot en bok istället.

I mitten

av 90-talet när jag läste min läseläxa åt min lillasyster fanns inga paddor. Det är lätt att skylla ifrån och lägga skulden på teknikens utveckling men man har faktiskt ett ansvar också själv i dag. Byt paddan, datorn mobilen mot en bok istället. Åtminstone nu som då. En bra start att få igång läsning är läseprojektet som Mariehamns stad ordnar tillsammans med biblioteken på Åland.

I torsdags

såg jag på ett av mina favoritprogram på tv Bytt är bytt. En av antikviteterna som programmets deltagare skulle gissa värdet på var en Pippi Långstrump bok som visade sig ha tillhört Astrid Lindgren själv. Den som hade med sig boken var ingen mindre än ett barnbarn till Astrid Lindgren. Programledaren Renée Nyberg xx blev så paff när hon hörde vem hon var att hon gick fram och gav henne en kram.

– Så du Astrids barnbarn?

– Ja det är jag, sa hon

– Så Astrid har läst för dig.

– Det har hon.

Boken visade sig vara värd 5 000 kronor om jag inte kommer ihåg fel. Ett stycke litteraturhistoria. Och för att inte högläsning ska gå till historien är det väl dags att byta ut paddan mot sagoboken.