DELA
Foto: MILJÖPROBLEM Nyhetsprogrammet Aktuellt sände i måndags ett inslag om problemen med farlig brandskum. Vi tampas inte med samma problem här.

Brandskum är inget åländskt miljöproblem

Dricksvatten på en del orter i Sverige innehåller hälsovådliga kemikalier från brandskum.

Vi behöver inte oroa oss.
I Sverige har man under de senaste åren konstaterat att ett av de många skum som brandmyndigheterna och försvaret använder sig av har förorsakat allvarliga miljöproblem. På platser där man haft stora brandsläckningsövningar har cancerframkallande fluorkemikalier i skummet tagit sig ner i grundvattnet och gjort det otjänligt.

Samtidigt har man nyligen upptäckt att det farliga skummet till och med blivit allt vanligare vid husbränder. SVT:s Aktuellt uppmärksammade problemet i söndags och det väckte frågan hur det egentligen är ställt på Åland.

Det visar sig att man i ett tidigt skede reagerade på rapporterna från Sverige.

– Genast problemet blev känt i Sverige började jag utreda situationen på Åland, säger Magnus Eriksson, som är den på ÅMHM som ansvarar för dricksvattnet i landskapet.

– Några rester från brandskum har aldrig påträffats. Det är klart att jag inte kan svära mig fri, det kan finnas gamla synder som vi inte har upptäckt. Men min uppfattning är att det här inte är något problem på Åland.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

<”Byline e-post”>