DELA

En dokumentär och samtidigt lekfull dokumentation av den åländska musikscenen under senare år – det är temat för årets fotograf Lennart Alexanderssons utställning ”Photos for musiclovers”.Utställningen på Mariehamnsmuseet öppnar med vernissage i kväll.

Lennart Axelsson har fotat så gott som hela livet. Han började redan som 13-åring, och var med och grundade Fotoklubben Obscura 1976 där han numera är hedersmedlem sedan några år tillbaka.

I januari i år blev Alexandersson vald till Årets fotograf av klubben.

– Då blev jag glad. Det känns hedersamt att bli utsedd till årets fotograf. Obscura håller minst en medlemsutställning varje år, ibland flera, och jag har haft bilder med varje år.

Alexandersson har således medverkat vid 40–50 gemensamma utställningar sammanlagt. 1992 hölls en Ålandsutställning i Paris, och där valdes inte mindre än 17 av Alexanderssons bilder ut och visades i stort format.

Åländska musiker

Men nu är det alltså dags för en egen separatutställning.

– Att bli vald till årets fotograf förpliktigar till att ha en utställning. Jag funderade länge på vad jag skulle visa, som andra Obscuramedlemmar har jag fotat mycket landskap, natur och stilleben genom åren.

Men Alexandersson beslöt till slut att bejaka ett annat av sina stora intressen i livet – musiken. Som 16-åring besökte han år 1970 den allra första upplagan av musikfestivalen Ruisrock. Därifrån har han två rullar diafilm bevarade.

 

Lennart Alexandersson uppskattar att fota musiker i aktion och rörelse. Här det åländska bandet Licks of Legacy på en spelning på Park för några år sedan.

 

 

– Tidigare har det bara varit ett intresse att fota musiker, jag tycker ju om musik och fotografi. Det är först nu i och med den här utställningen som det växt till ett projekt.

I utställningen ”Photos for musiclovers” på Mariehamnsmuseet visar Alexandersson 65 bilder av åländska musiker i aktion. Bilderna är tagna de senaste sex, sju åren – de sista två åren har det varit dåligt med spelningar av förekommen anledning påpekar Alexandersson.

– Jag har länge fotat både åländska och internationella artister som spelat på pubarna och på scenerna i stan. I och med att utställningen är här på Mariehamnsmuseet har jag sorterat ut bilder med internationella musiker och fokuserat på de åländska, även om en och annan utifrån också finns med på bild tillsammans med ålänningar.

Fotografierna visar allt från körframträdanden och storband till soloartister.

– Bilderna är mest från pubar och mindre spelningar. Det går inte att fota på stora arenor.

Alexandersson har svårt att välja ut någon enskild favoritakt – ”nej, det är svårt att säga vad som är bäst, det finns så mycket bra” – men genremässigt uppskattar han blues och jazz mest.

– Det är roligast att fotografera musiker när de är in action och rör på sig, men lugna bluesmusiker är lika fina.

Han fotar digitalt och har tillfogat en del motiv och detaljer och tagit bort andra från de ursprungliga bilderna.

– Bilderna är manipulerade på alla sätt, det är lite lek och lite skoj.

Anna Johansson, nyligen flerfaldigt prisad vid Unga band-tävlingen tillsammans med sitt band Hembygden, vid ett uppträdande i Engelska parken i somras. Den uppmärksamma betraktaren (och instrumentkännaren) kanske upptäcker ett lekfullt och medvetet ”fel” i bilden?

 

 

Det märks inte minst på en av Alexanderssons egna favoritbilder i utställningen.

– Bilden på Emil Hage jobbade jag med länge, med penslar och olika lager i Photoshop. Jag ville få till lite känsla av Picasso, och tycker om att leka fram bilder.

Åländsk musik på vernissagen

I vimlet av bilder märks bland andra profiler som Per-Erik ”Percka” Söderlund, Kurt ”Kutten” Lindbom, Robert Zetterquist, Solveig Karlsson, Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Mariehamnskvartetten.

– Jag är uppväxt med manuell fotografering, så jag tar inte flera hundra bilder per gång som man gärna kan göra digitalt. Men det blir en 50–60 bilder per evenemang. Jag sparar ganska mycket men sållar också.

– Lennart har dokumenterat musiklivet på Åland under 2000-talet, det är en viktig gärning som gör att bilder finns tillgängliga också för framtida historiker, säger Tom ”Tung” Eckerman från Miniatyrstadens vänners styrelse, som arrangerar utställningen på Mariehamnsmuseet.

Vid sidan av de 65 fotografierna visas också ett 13 minuter långt bildspel med runt 200 bilder på en skärm.

Utställningen ”Photos for musiclovers” öppnar med vernissage i kväll torsdag klockan 18.00–20.00 och visas sedan fram till 18 december. I anslutning till utställningens tema lämnar Eckerman också ett löfte.

– Jo, det blir musik på vernissagen, åländsk musik blir det.

 

Solveig Karlsson ses ofta på olika musikevenemang i stan med sin melodica eller sitt dragspel. Bland annat har hon besökt inte mindre än 25 upplagor av Rockoff-festivalen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp