DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>FLYKTINGDAG Åland en säker hamn var det nya antirasistiska nätverkets kampanj i samband med FN:s världsflyktingdag.

Antirasistiskt nätverk vill jobba för ett öppet Åland

Ett nätverk för antirasism och åländsk flyktingmottagning håller på att ta form på Åland.

Mia Hanström och Danielle Lindholm är initiativtagare och tror på ett Åland för alla.
I vintras samlades en grupp människor från olika föreningar till ett möte för att diskutera antirasism både hemma på Åland, men även utifrån de främlingsfientliga strömningar som kan ses både i Sverige, riket och Europa.

Mötet resulterade i att man bestämde sig för att bilda ett nätverk där föreningar som bland annat ÅBF-Åland, Regnbågsfyren, Handikappförbundet och Rädda Barnen är med.

Mia Hanström berättar att ett namn för nätverket ännu inte är bestämt, men att man diskuterat förslag som ”Ett Åland för alla” och ”Åland mot rasism”. Nätverkets syfte är att arbeta för antirasism och föreningarna som ingår väljer själva vad de vill bidra med och engagera sig för.

– Den första aktiviteten startade på FN:s världsflyktingdag 20 juni. Det var kampanjen ”Åland en säker hamn”, säger hon.

Symbolen de valde att använda sig av för kampanjen var handtecknet för kärlek. Sedan var det upp till föreningarna vad de valde att lyfta fram.

I framtiden är det meningen att det ska finnas en hemsida med fakta och berättelser kring antirasism och flyktingar.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

<”Byline e-post”>