DELA

Anne Berner är Ålandsminister

Anne Berner från Centern från Centern har utsetts till Ålandsminister. Hon innehar även posten som trafik- och kommunikationsminister.

 

– Det känns jättefint! Det är väldigt mycket nytt att lära sig och bekanta sig med. Jag är entusiastisk och tacksam för det förtroende jag har fått, säger Berner till Nya Åland.
Beskedet att hon blir Ålandsminister fick Berner i går i samband med att hon också utsågs till trafik- och kommunikationsminister.
En av anledningarna till att just Anne Berner (C) utsågs till Ålandsminister är att hon är helt tvåspråkig. Hon har studerat till ekonomie magister vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors. På rikssidan är hon mest känd som ordförande för Familjeföretagarna i Finland och som en av eldsjälarna bakom insamling till ett nytt barnsjukhus i Helsingfors. Hon har lett släktens textil- och inredningsföretag VallilaInterior sedan 1989 och är fortfarande styrelseordförande för bolaget.
Berner har profilerat sig i företagsfrågor, framförallt familjeföretag. Hon är styrelseproffs och sitter bland annat i styrelserna för Sopranos, Boardman, Karelia-Upofloor och som suppleant i Ilmarinens styrelse.
Anne Berner är nykomling i riksdagen, men fick nästan 10 000 röster i Nylands valkrets.

Foto: Katri Hyväkkä

 

ANNICA LINDSTRÖM