DELA
Foto: Arkiv Erkki Santamala

Allt tyder på en promillesänkning

Frågan var gränsen för rattfylleri skall dras debatterades länge och intensivt i lagtinget i går.

Majoriteten är i det här skedet för 0,2 promille.
Att det kan bli aktuellt med en sänkning av gränsen för rattfylleri torde knappast ha undgått någon, frågan har sedan 2010 debatterats ivrigt både i och utanför maktens korridorer.

Landskapsregeringens förslag är att den nuvarande gränsen på 0,5 promille sänks till 0,2 men att zonen mellan 0,2 och 0,49 promille skulle ses som en förseelse och bara leda till ordningsböter och en registrering. Blir det fler än två registreringar ryker körkortet.

I augusti förkastade majoriteten i finans- och näringsutskottet, Mats Perämaa (Lib), Tony Asumaa (Lib), Annette Holmberg Jansson (MSÅ) och Brage Eklund (ÅF) förslaget.

Utskottets ordförande Jörgen Pettersson (C), viceordförande Mika Nordberg (MSÅ) och Karl-Johan Fogelström (S) gick däremot på landskapsregeringens linje och reserverade sig mot majoritetens beslut.

De tre fick i går alla i Centern och Socialdemokraterna och majoriteten av Moderat Samling med sig. Det räckte för att slå dem som ställde sig bakom utskottets resonemang: Liberalerna, Ålands Framtid och Petri Carlsson och Annette Holmberg-Jansson från Moderat Samling.

Omröstningen slutade 15-9.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!