DELA
Foto: Stefan Öhberg

Åländska skolor regnbågsrustar

De åländska skolorna laddar upp med regnbågsflaggor inför sitt deltagande i årets stafettkarneval.

– Vi önskar att vi hade fler att låna ut eller att de gick att köpa någonstans på Åland, säger Regnbågsfyrens verksamhetsledare Sofia Enros.
Reaktionerna blev starka efter att det i tisdags blev känt att ledningen för Ekenäs högstadieskola förbjudit skolans hejarklack att bära regnbågsflaggor under årets stafettkarneval. Den andra komponenten i hejarklackstemat: militärkläder, ansågs däremot okej.

Finlands Svenska Skolungdomsförbund, som arrangerar stafettkarnevalen, är starkt kritisk till beslutet och har uppmanat alla deltagare att bära regnbågsfärger under karnevalen.

Många av de åländska skolorna har hörsammat förbundets uppmaning och flera av dem har varit i kontakt med regnbågsfyrens verksamhetsledare Sofia Enros för att låna flaggor.

– Det finns ett uppenbart behov av regnbågsflaggor lite nu och då och det här tillhör kategorin saker som inte går att köpa på Åland. Här finns en business för köpmännen, menar hon.

I eftermiddags kom beskedet att Ekenäs skolas rektor Petri Nyberg ändrat sig och nu gett klartecken till hejarklacken att använda regnbågsflaggan under Stafettkarnevalen.

– Det finns en stark opinion för hbtq och för människors lika värde. Det ser vi både här och på fastlandet, konstaterar Sofia Enros.

Ska du till Stafettkarnevalen? Nya Åland tar gärna emot bilder från förberedelserna och från tävlingarna. Maila dina bilder till redaktion@nyan.ax