DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>VIDGA VYERNA Markus Åkerfelt tror att uppdraget kan vara en erfarenhet för livet, som ger ett nytt perspektiv på tillvaron. ”Våra problem är nog ringa och försumbara i jämförelse med deras”, säger han.

Markus ska hjälpa båtflyktingar

Ålands sjöbevakningsstation skickar personal till Grekland i höst.

Med modern teknik och en särskild båt ska de hjälpa flyktingar utanför kusten.

– Vi har tekniska hjälpmedel som Grekland inte har råd med, säger Markus Åkerfelt, en av fyra maskinister som åker.
Gränsbevakningen i Finland har under flera års tid bidragit med assistans i Greklands flyktingsituation. Nu involveras också Åland.

– De skickar dit en båttyp som finns här på Åland. Då behövs mer specialister för just den båttypen och jag är en av de som besitter sådan kunskap.

Det berättar Markus Åkerfelt, en av fyra maskinister vid Ålands sjöbevakningsstation som i höst åker till Grekland för att arbeta för EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna, Frontex. Uppdraget går ut på att lokalisera och hjälpa flyktingar som befinner sig på olika farkoster i vattnet och bidra med tekniskt kunnande.

– Det är främst på östra sidan som det är mycket problem med flyktingar som kommer från Turkiet. Grekland har inte kapacitet att reda upp situationen själva, så den utsatta staten begär hjälp av Frontex. Vi ska assistera dem och hjälpa flyktingarna så gott det går.

Flyktingarna befinner sig ofta på farkoster som inte är sjövärdiga.

– Förhoppningsvis stöter vi inte på större farkoster än att vi kan ta dem ombord eller ta dem till närmsta hamn. Mest jobbar man nattetid, har jag förstått, för flyktingarna söker skydd i mörkret. Vi har tekniska hjälpmedel som Grekland inte har råd med, som värmekamera och radar.

Läs mer i fredagens Nya Åland.