DELA
Foto: <07_Bildrubrik>EU-PROGRAM Central Baltic har 115 miljoner euro att fördela till projekt.

Åland har klubban i Östersjö-övervakning

Åland blir ordförande när nya Central Baltic-programmets övervakningskommitté inleder sitt arbete. På tisdag blir det internationellt möte.
På tisdag håller övervakningskommittén för det nya Central Baltic Programmet 2014-2020 sitt första möte på Åland. Då samlas representanter för Estland, Finland, Lettland, Sverige på Åland, eftersom landskapsregeringen har ordförandeskapet under 2015.

Central Baltic är ett av EU:s finansieringsprogram för gränsöverskridande regional utveckling i Mellersta Östersjöregionen. Övervakningskommittén har till uppgift att bestämma regler för programmets genomförande, följa upp att arbetet genomförs effektivt och att målsättningen uppnås.

Åland var en aktiv partner under föregående programperiod, då 13 av 122 projekt hade åländska partner. I februari i år sökte 18 åländska aktörer finansiering i den första omgången i nya Central Baltic-programmet. I april klargörs de första projekt som får finansiering.

Det nya Central Baltic-programmet har 115 miljoner euro att fördela till projekt som till exempel stärker regionens konkurrenskraft, skapar gemensamma hållbara turistattraktioner, samt förbättrar vattenkvaliteten, transporter och gästhamnar. Följande ansökningsperiod för projekt är augusti-oktober 2015.