DELA
Foto: Erkki Santamala

Ålands framtid vill göra slut med Finland

Ålands Framtids vision är fortfarande lika klar som när partiet grundades, ett självständigt Åland vore det bästa.
I en insändare i gårdagens Nya Åland lyfter Rolf Granlund, vice ordförande för Ålands Framtid, åter fram tanken om ett självständigt Åland.

– Om vi vill skapa de bästa förutsättningarna kan det inte fortsätta så här, Åland borde börja arbeta för självständighet, säger han.

– Vi ser hur de löften vi får från Finlands regering inte infrias, vi får ingen förhöjd klumpsumma, grundlagen som ska säkerställa rätten till det svenska språket bryts. Jag är rädd att Åland kommer att förfinskas likt Svenskfinland. Finland och Åland fungerar inte ihop. Inte ekonomiskt, språkligt eller kulturellt.

Hur tycker du att den finska kulturen skiljer sig från den åländska?

– Den finska kulturen styrs av sannfinländska intressen. På Åland bor det över 50 nationaliteter och talas 90 språk. Här är vi mer öppna för Europa och nya vindar.

Tror du att tankarna om ett självständigt Åland har ökat hos den åländska befolkningen?

– Jag tror att många nog har liknande tankar men som kanske inte vågar ta orden i sin mun.

Varför tror du det?

– Det finns en missuppfattning att allt skulle ske över en natt. Vägen till självständighet är en flerstegsprocess som sker under ganska lång tid.

Granlund säger att han tror vägen till självständighet kan ta upp emot 15–20 år, givetvis beroende på vad den åländska majoriteten tycker.

– Vi har det väldigt bra på Åland, därför finns det inget stort missnöje ännu, men dagens situation då finska regeringen styr över våra huvuden är otillfredsställande, säger han.