DELA
Foto: Alandiabolagen<07_Bildrubrik>STIRRA MINDRE På Alandia har man tagit del av forskning som visar att ju mindre erfarenhet skepparen har, desto mer stirrar hen på plottern i ett besvärligt läge. Bilden är från fjolårets plottertest i Hangös och Göteborgs skärgård.

Alandia varnar för skärmstirrande

Allt fler båtolyckor sker på grund av att båtföraren håller ögonen på en datorskärm istället för att se sig omkring.

Det säger Daniel Mattsson på försäkringsbolaget Alandia.

– De elektroniska navigationshjälpmedlen pockar envist på uppmärksamhet. Vår skadestatistik talar sitt tydliga språk, skepparens skärmstirrande är en fara för sjösäkerheten,

I maj i fjol berättade Nya Åland i bilagan ”Vår” om Alandias test av plottrar och digitala sjökort, vilka fick skrap kritik. Testet skapade rejäla svallvågor i båtbranschen, uppger Mattsson.

– Det är vår skyldighet att varna för det här. Vårt test visade tydliga brister i elektroniska navigationssystem. Dessutom invaggas användaren i tron att informationen på skärmen är på metern exakt, även utanför farleden. Men så är det verkligen inte, säger Daniel Mattsson.

Nu har Alandia testat 10 ledande navigationsappar för surfplattor.

– Vi ser en röd tråd: Användaren erbjuds massor av inställningar som kan förbrylla till sjöss och all information i sjökortet visas inte i vissa zoomlägen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!