DELA
Foto: PRIVATTRÄFF PÅ GRÄNSEN Vid den årliga träffen med gränsbevakningsväsendet besöktes Sydöstra Finlands gränsbevakningsstation. Wille Valve, längst till vänster, rapporterar.

Åland vid ryska gränsen

Representanter för landskapsregering, lagtinget och Ålands polismyndighet besökte den 12-13 maj Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion och Gräns- och sjöbevakningsskolan i Imatra.
Vid den årliga träffen med gränsbevakningsväsendet, som arrangeras vartannat år på Åland av landskapsregeringen och vart annat år av gränsbevakningen, besöktes gräns- och sjöbevakningsskolan Immola och Syd-östra Finlands gränsbevakningsstation.

Det berättar kansliminister Wille Valve i ett pressmeddelande.

Vid mötet diskuterades samarbetet mellan gränsbevakningen och landskapets myndigheter och landskapsregeringen presenterade Ålandskommitténs betänkande.

Deltagarna besökte gräns- och sjöbevakningsskolan i Immola där också åländska sjöbevakare får sin utbildning. En svenskspråkig utbildning startar igen 2017 med rekrytering i maj, juni 2016.

Gränsstationen i Nuijamaa hanterar tre miljoner resande per år. De flesta är ryska medborgare på väg till Finland. Sedan den ryska rubelns fall har inresandet minskat med 12 procent 2014. Som mest en lördag kan 90 000 gränskontroller göras.