DELA
Foto: KINAS BÖRSKURVA Den kinesiska börsen har bjudit på stora svängningar. Trots att kurserna rasat kraftigt den senaste månaden ligger fondspararna fortfarande på ett stort plus.

ÅAB:s Kina-vinst större än förlusten

Börskrisen i Kina har, enligt Dagens Industri, lett till att Ålandsbanken tappat miljoner på en månad.

– Sensationsjournalistik, säger bankens vd Peter Wiklöf.
Börskrisen i Kina får följder också för Ålandsbanken.

Under rubriken ”Hundratals svenska fondmiljoner borta i Kinaraset” skriver den svenska affärstidningen Dagens Industri att Ålandsbanken tappat 54 miljoner kronor, cirka 5,7 miljoner euro, på bara en månad.

Ålandsbanken har, enligt DI, en förmögenhet på 720 miljoner kronor i fonden Kina Aktie Sek. Den senaste månadens förlust betyder ett minus på 7,5 procent.

– Sensationsjournalistik. Man ”glömmer” att redovisa vad Kina har betytt i ett längre tidsperspektiv. Ser man till utvecklingen under hela det senaste året har börsen gått upp 70 procent inklusive nedgången, säger Peter Wiklöf.

De flesta kunder som har sparat i fonden har gjort det under en längre tid.

– De ligger på vinst, ingen har ringt och klagat över den senaste tidens utveckling. Börsen steg med 150 procent på mycket kort tid, det som sker nu kan ses som en naturlig rekyl.

Wiklöf konstaterar att den stora kinesiska marknaden är labil men han tror att det tyder på att landet håller på att stabiliseras.

– Kinas ekonomi växer kanske inte längre årligen med 10 procent men med 6,5.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!