DELA
Foto: Erkki Santamala

300 – 600 euro för energideklaration

Alla som säljer eller hyr ut sitt hus måste ha en energideklaration.

Det innebär en extra kostnad på flera hundra euro.
Kraven på energibesiktningar av hus har ändrats från och med januari år.

– Den kanske största ändringen är att byggnader som säljs och hyrs ut från 2016 ska ha en giltig energideklaration. Detta gäller de flesta byggnader, även till exempel äldre egnahemshus, säger Henrik Juslin, landskapets inspektör för el och energi.

Energideklarationerna ska utföras av någon av de cirka tio certifierade experterna som finns på Åland som också ska mata in uppgifterna i den nya databas som snart ska tas i bruk.

– Just nu haltar tyvärr systemet. Det finns experter som valt att inte utföra deklarationer ännu eftersom de inte har tillgång till databasen och är hänvisade till en pappersversion som sedan ska införas i databasen. I samband med att allt är klart med databasen har vi för avsikt att ytterligare informera om energideklarationerna.

Den tidigare energicertifikaten gäller så länge de är giltiga. Efter det ska en expert utfärda en ny deklaration som sedan gäller i tio år.

– Kostnaden beror lite på objektet, storlek och hur mycket information som måste insamlas. En separat deklaration kan väl kosta runt 300 - 600 euro.

Juslin tror att vissa av fastighetsmäklarna kan erbjuda ett paketpris där husbesiktning, energideklaration och fuktbesiktning ingår då huset ska säljas.

Lagen om energideklaration för byggnader har fått flera rubriker sedan lagtinget antog den första versionen hösten 2013.

Först fick lagen tummen ner i Ålandsdelegationen, Högsta domstolen och av president Sauli Niinistö för att landskapet valt att följa svenska regler om energiprestanda eftersom motsvarande tillämpningsanvisningar och standarder i Finland inte finns översatta till svenska.

Då det problemet var löst dög lagen inte i Bryssel. EU krävde med hot om 19 000 euro i vite att både rikets och Ålands lag ändras och kompletteras. I det nya lagförslaget, som nu ligger på lagtingets bord, tillkommer bland annat simhallar, lagerbyggnader, hamnterminaler, garage- och servicebyggnader.

 

1 KOMMENTAR

Comments are closed.