DELA

15-åringar ska få börja bostadsspara

Det ska vara möjligt för 15-åringar att öppna ett bostadssparpremiekonto. Det har riket lagstiftat om. Finansminister Mats Perämaa ser positivt på utvecklingen, men kan inte svara på om lagen redan införlivats på Åland.
Nu ska även minderåriga få föra sina förvärvsslantar till banken för att sparas till framtida husinköp.

– Kravet är att de ska göra det med egna pengar, säger Nordeas kontorsdirektör Jan-Erik Rask.

Både Ålandsbanken och Nordea ska erbjuda sina kunder möjligheten att redan från unga år påbörja sitt sparande, något som tidigare bara varit gångbart för över 18-åringar. I riket trädde de nya bestämmelserna i kraft i början av juli, men huruvida lagen blivit förverkligad även på Åland är något oklart i semestertiderna. Men finansminister Mats Perämaa säger att det inte borde vara ett problem.

– Preliminärt skulle jag vilja våga hävda att landskapsregeringen kommer vara positiv till att det även skulle gälla på Åland. Men mer kan jag inte säga just nu, då jag inte är påläst på saken. Jag kan varken bekräfta eller ifrågasätta.

– Åland brukar ju inte ha sämre villkor än på fastlandet, inflikar Jan-Erik Rask på Nordea som inväntar ett slutgiltigt besked från landskapet om saken.

På Ålandsbanken har man redan erbjudit möjligheten för unga sparare en kortare tid, men inga 15-åringar har ännu dykt upp med sommarlovspengar i hand.

– Vad jag vet så har vi inte öppnat ett bostadssparkonto för en 15-åring ännu, det är så pass nytt, säger Johan Alm, avdelningschef på Premium banking på Ålandsbanken.

När man ingår bostadsparpremieavtal ska man spara i minst två år, åtta kvartal, och den egna sparandelen ska uppgå till minst tio procent av bostadens anskaffningspris för att få 3.000 euros premien från landskapet.

– Det är en morot som många drivs av, säger Rask som ser att det är smart att börja spara så tidigt som möjligt.

– Att lära sig systematiskt lägga undan en summa pengar. Lär man sig som ung redan att en del av pengarna som kommer in rör jag inte, då får man i ett tidigt skede av livet insikt om vikten av att spara.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!