DELA
Foto: Annica Lindström

Viking Line och Janouch

Att utse Katerina Janouch till medlem av det etiska rådet var en missbedömning som Viking Line nu får sota för.
Viking Line omprövar Katerina Janouchs medverkan i rederiets råd vars huvuduppgift är att förebygga övergrepp och sexualbrott på färjorna. Det kunde Nya Åland rapportera om i måndagens tidning. Under gårdagen meddelande bolaget att de bryter samarbetet med henne.

Anledningen är Janouchs kränkande twitterinlägg från i fredags. Janouch lade upp en smygtagen bild på den svenska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) när hon sitter på trappan på Medborgarplatsen i Stockholm och deltar i sittmanifestation för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. I inlägget skriver Janouch ”Trappan är mer effektiv än Tinder”. Bilden är tagen rakt framifrån och Dinamarca är iklädd shorts. Runt Dinamarca finns flera unga män.

Som författaren Katarina Wennstam konstaterar kunde bilden vara tagen från grundkurs A1 om sexuella trakasserier. Riksdagsledamoten blir fotograferad mellan benen utan att hon är medveten om det. Dessutom anspelar Janouch på den förvridna tanken om att kvinnor som engagerar sig för utvisningshotade män egentligen bara vill ligga.

Att Janouch kallar det hela för ett skämt är i sig också en kränkning. Hon bagatelliserar offrets reaktion och faktumet att Dinamarca fått ett fyrtiotal sexistiska kommentarer efter att Janouch publicerade inlägget.

Janouch tog bort bilden men tecken på en genuin ånger fanns inte. I ett senare inlägg skriver hon ”Onödigt bjuda lättkränkta humorbefriade snöflingor på öppet mål med trosbild, men fakta är att politiker ej ska stötta illegala aktioner.”

Under måndagen fortsätter hon försvara inlägget i ett långt blogginlägg och lägger därefter upp en ny bild på Dinamarca i bikini på Twitter, som om den smygtagna bilden som hon lade upp går att jämföra med en strandbild. Åter igen: det borde en person som sitter i en kommitté mot trakasserier ha koll på.

Det enda rätta i nuläget är att avsluta Janouchs uppdrag i rådet. Att ha kvar Janouch är inte ett alternativ om både rådet och rederiet vill ha någon trovärdighet i sitt arbete mot trakasserier och övergrepp. En person som lättvindigt lägger ut kränkande uppdateringar ska inte sitta i ett råd som uttryckligen ska motarbeta den här typen av beteende.

Viking Line har på Facebook varit tydligt med att Janouchs kommentarer inte representerar bolagets syn. Flera hundratals personer har engagerat i debatten bara på Viking Line Sveriges Facebooksida. Nu har bolaget hamnat i en besvärlig situation, hur man än vrider sig kommer någon grupp att vara missnöjd.

m den främlingsfientliga armén mobiliserar twittertrollen blir det fort fult. Ett exempel på det var då Grand Hotel i Stockholm var värd för ett högerextrem gala. Vilken publicitetsskada de senaste dagarnas händelser haft återstår att se, men någon positiv inverkan har det knappast haft.

Hade det gått att undvika?

Valet av Katerina Janouch var kontroversiellt från början. Förutom sexexpert och författare har hon varit en flitig debattör med ett språk nära hatsajternas i frågor som berör invandring och flyktingpolitik. Precis innan utnämningen sade hon att hon lär sig skjuta för att hon inte känner sig trygg i Sverige. Hon sade också att Sverige inte har råd att ge pensionärerna mat och att människor dör i cancerköerna på grund av invandringen.

När Nya Åland i februari frågade Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström om bolaget var medvetet om Janouch kontroversiella uttalanden fick Nyan svaret att rederiet diskuterat frågan men att ”det här handlar om Viking Line och vi vill ha en bred grupp med olika sorters kompetenser”.

Janouch är långtifrån den enda experten på sex och samlevnad.

Viking Line är i dag ett av två åländska börsbolag. De om någon borde ha resurser och kompetens att hitta kunniga experter för uppdraget. Frågan som biter sig fast är hur allvarligt rederiet tar problemen med övergrepp på färjorna på allvar när de var beredda att tillsätta en kommitté med kändisnamn utan att beakta vilka värderingar de står för?

Eller var det brottsförebyggandet rådet bara ett pr-trick med flashiga kändisnamn?