DELA

Vi måste stå på oss mot hitte på-argumenten

Jack Sjölunds argumentation kring flyktingars bidrag påminner starkt om Sverigedemokraternas när de växte fram i Sverige.
Den från Obunden Samling utsparkade Jack Sjölund hävdade att en flykting får 1.277 euro i månaden och fri bostad. Som Annika Orres undersökning i fredagens Nya Åland kunde visa var detta båg och påhitt. Sjölund vill heller inte redovisa varifrån han fått sina uppgifter, och heller inte om han kan säga att det är säkra källor.
Man kan tycka att Jack Sjölund är en främlingsfientlig stolle som slänger ur sig siffror lite till höger och vänster för att vinna medhåll för sitt främlingsfientliga tankesätt. Men att avfärda honom är att göra om samma misstag som de svenska partierna gjorde i 20 år, och på så sätt bjöd in Sverigedemokraterna i Riksdagen.
I slutet av 1900-talet övergick rörelsen Bevara Sverige Svenskt, BSS, från att vara ett gäng skinnskallar som drog runt, gjorde Hitlerhälsningar och slog invandrare. I stället lät de håret växa ut, tog på sig kavajer och döpte om sig till Sverigedemokraterna. I spetsen gick Anders Klarström, i svansen de sista skinnskallarna.
Likheterna mellan Klarströms argumentation då, och Jack Sjölunds nu är allt för påtaglig. Inte heller Klarströms argument höll för någon vidare granskning. I fredagens Nya Åland smulades Sjölunds söder och samman.

Det verkligt hemska med den här typen av osanningar som levereras som sanningar är att de fastnar. Det tar tio gånger så lång tid att tvätta bort en felaktig uppgift som det tog att skriva den. Och på så sätt arbetar ofta de främlingsfientliga krafterna – genom att söndra och härska.
Det är klart att många blir förbannade när Jack Sjölund häver ur sig att en flykting får massor med pengar, fri bostad och därför kan köra Mercedes till Socialen för att hämta mer pengar. Men det är inte sant. Och det vet Sjölund. Men han vet också att många kommer att läsa blott hans påstående, tro att det är sant och bli just förbannad. Och kanske, kanske har han då vunnit en sympatisör.
Vi som står på andra sidan måste ta debatten med mörkermännen när de kliver fram ur skuggorna och levererar sina befängda påståenden. Vi måste överbevisa dem gång på gång. De etablerade partierna har en stor skyldighet att inte blunda för den här debatten. Det gjorde samtliga partier i den svenska riksdagen ända fram till dess att Sverigedemokraterna blev invalda 2010.

Det är också viktigt våga stå på sig mot den främlingsfientliga argumentationen. Det låter stundtals i den åländska debatten som att Sverige är ett land i upplösning, att invandringen till Sverige är orsaken till att allt ”svenskt” försvunnit, att staten håller på att kapsejsa och att alla lider. Det finns problem i Sverige – men katastrofbeskrivningen är bilden som Sverigedemokraterna vill måla upp. För att härska efter söndringen.
Ser man på faktiska siffror är den svenska ekonomin bland de bästa i världen, den svenska sjukvården likaså. Tittar vi på tillgänglig brottsstatistik har Sverige betydligt färre mord utförda av utomlands födda än Finland (0,94 per 100.000 invånare mot 2,24 i Finland 2008 enligt världshälsoorganisationen WHO). Detta trots att Sverige har en andel utlandsfödda på 14 procent, Finlands siffra är 2,7. Ännu intressantare är jämförelsen över tid där båda ländernas snitt minskat sedan 1976, trots att andelen utlandsfödda stigit.

Vi har ett stort ansvar att avslöja mörkermännen. Och det är dags att debatten tas på allvar.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax