DELA

Vem vågar komma med de stora visionerna för stan?

Alko flyttar till Maxinge. Slutet för affärslivet i stan?
I fredags kom det väntade beskedet: Alko packar ihop i stan och slår i stället upp portarna i Maxinge. Bingo för det nya köpcentret och dess ägare, som säkert varit generösa i hyresförhandlingen väl medvetna om att Alko medför en jämn ström kunder året om.
Dystert värre däremot för stan, som tappar just dessa kunder. De som vill köpa sina alkoholhaltiga varor och passar på att shoppa lite annat när de ändå är i krokarna.
Nu, om någon gång, borde politiker, affärsidkare och fastighetsägare i Mariehamn släppa på handbromsen och lägga i turbon. Många har valt att vänta och se hur Maxinge ska påverka kommersen i centrum. Men när kundtillströmningen som Alko ger i stället styr norrut är det bråda tider för de som vill se en livskraftig stadskärna.

I år har det diskuterats och konfererats. Lagts förslag och testats. Känslan är ändå att det inte på riktigt har hänt något med utvecklingen av Mariehamn. Det har funnits och finns många idéer, men de är oftast i ganska liten skala eller på en sådan nivå att de inte utgör den springande punkten för omvälvning av folks sätt att se på stan.
Var finns de gigantiska visionerna? Var finns de svulstiga, näst intill ogenomförbara förslagen? Var finns de stora öppningarna för rejält samarbete?
Vänta och se fungerar inte längre, nu måste de berörda på södra sidan av ”bläckfisken” agera. Annars kommer många affärer, som inte klarar av torkan mellan sommarmånaderna att klappa igen.

Många har beskrivit hotet mot hela Åland om Mariehamn blir en död stad och många har haft rätt. Turisterna vill vandra i den småskaligt charmiga miljö som stans centrum erbjuder, men finns det inget som lockar kommer de att välja andra mål.
Under bilan har man nu tillåtit uteservering på Nygatan. Det är bra, men räcker inte. Helhetsbilden haltar likaväl.

Nej, det är dags för visionärerna att stiga fram. I Sundsvall fanns en liknande hotbild mot stadens centrum när Norrlands största handelsplats, Birsta en mil utanför staden, expanderade kraftigt för tio år sedan.
Hur man löste detta? Genom att satsa. I de gamla stenhusen bestämde man sig för att, i stället för spridda butiker och ett par större kedjor som gav ett plottrigt och omodernt intryck, satsa på att bygga ihop tre kvarter till en stor citygalleria. Belöningen blev att kunderna strömmade till.
När projektet presenterades rynkades det på en hel del näsor åt storslagenheten i planerna, men rynkorna är nu utslätade.
Liknande situation fanns i Vällingby i Stockholm där centrumet riskerade att drunkna i de stora anläggningarna som växte fram i närområdet, främst Barkarby handelsplats och Kista centrum. I stället för att vänta och se tog man i. I dag är gågatan som utgör kärnan i området försett med glastak för regnfritt shoppande, nya, stora affärskomplex är byggda och Vällingby har blivit hippt igen.

De vågade, de vann.
Vem vågar vara den som kommer med visionerna och idéerna som skapar både rynkade näsor och ett nytt intresse för Mariehamn? Och vem är modig nog att haka på?
Den som vågar vinner.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax