DELA

Vart är vi på väg?

Omställning från papper till digitalt, byte av format, nya läsarvanor. Mycket händer i mediebranschen – och med Nyan – just nu.
Då och då har jag tagit den här sidan till hjälp för att ställa frågor till er, våra kära läsare. Framför allt har det handlat om hur vi ska agera i en del stora frågor om nätkommentarer, om webbsidans utseende och annat. Det tänkte jag göra också nu.
Men först ska den vanligaste motfrågan besvaras. För inte sällan har den varit ”varför fråga oss, ska vi göra jobbet åt er?”. Nej, det ska du inte, bästa läsare. Men jag har en grundinställning att vi ska göra tidning, webb och tv i samklang med de som ska ta del av den. Vi gör inte vår journalistik för vårt egna höga nöjes skull, utan för att den ska intressera samhället vi skriver om och dess invånare. Annars är det liksom ingen mening.

Den här gången handlar inte frågan om de ”nya” medierna, utan om den kära papperstidningen. Som vi berättade i somras kommer vi från strax efter nyår att byta tryckeri och format. I stället för att trycka vid det i huvudsak egenägda Consa-Print, som gjort ett fantastiskt jobb under alla år, kommer vi att göra gemensam sak med vår lokalkonkurrent i deras tryckeri. Anledningen är, som så ofta, ekonomi. Med de små upplagor de två tidningshusen trycker på Åland är det ingen bra affär att trycka i var sitt tryckeri.
För oss innebär detta alltså att vi kommer att gå från vårt nuvarande format till tabloid. Tidningen blir lite mindre på höjden och bredden. Det ger oss lite förändrade förutsättningar för hur tidningen ska redigeras, och det innebär att vi kommer att förändra layouten av tidningen när vi byter format.

En omgörning av utseendet på tidningen gör också per automatik att vi funderar lite extra på innehållet. Har vi det vi ska ha med i tidningen, saknas något? Ska något slängas ut?
Och det är här jag vill ha era åsikter. Hittar du vad du vill hitta i dagens Nyan? Är det något du aldrig läser? Är det något du saknar och tycker att vi ska ta med när vi ny bygger om tidningen?
Jag menar då avdelningar, ämnesområden och intresseriktningar. Vi har tidigare genomfört stora läsarundersökningar där resultaten varit mycket intressanta att ta del av. Exempelvis efterfrågades där inrikes- och utrikesmaterial, vilket vi försökt att infoga, men kanske inte riktigt lyckats alla gånger. Det är en del som vi tittar extra på nu. Men vad mer? Vad vill du ha?

Jag kan förstås inte lova att allt kommer med, eller att det är just du som får din vilja igenom. Men vi tar tacksamt emot alla åsikter om hur din lokaltidning ska passa ditt liv ännu bättre.
Vi är trots allt här för att göra en tidning som du gillar, som engagerar dig och som du vill läsa. Och den enda som kan tala om det är just du.

Nya Åland startades av en bred uppslutning ålänningar som ville ha en tidning till som granskade makthavarna i landskapet. Nu ska vi ta ett stort steg i tidningens historia, och vi ska göra det tillsammans med våra läsare.
Så skriv i kommentarsfältet på nyan.ax, eller mejla din åsikt till mig på jonas.bladh@nyan.ax och berätta vad du ställer för krav på din lokaltidning.
Tack på förhand!

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax