DELA
Foto: Stefan Öhberg

Var självisk – slopa köttet

79 procent av de finländska männen äter mer rött kött än vad som rekommenderas.

Det tär på vårt klimat men är också en björntjänst gentemot individernas hälsa.

Kommer nästa sommar att bli likadan, och är det i så fall vårt eget fel? För många av oss blev de uttorkade åkrarna en väckarklocka och klimatfrågan lyftes flera snäpp på vårt kollektiva medvetande.

I en nyligen publicerad Åsub-rapport, som Nya Åland har rapporterat om, beräknades Ålands utsläpp av växthusgaser år 2015 i koldioxidekvivalenter till 8,6 ton per invånare. Finlands och Ålands långsiktiga mål är ett nollutsläpp.

I debatten pekar man ofta på det offentliga samhällets roll som lagstiftare och vägvisare till ett klimatvänligt samhälle, men för att målet ska bli verklighet måste också vi privatpersoner vara med på tåget. Här har forskningen sagt sitt – när det kommer till individernas enskilda koldioxidavtryck är våra konsumtionsval och inte minst våra matvanor a och o. Den miljömedvetne bör därför välja mer grönt.

Även om försäljningen av grönt protein, till exempel havre- och baljväxtprodukter, har ökat så kan vi inte slå av på takten. För vår planets skull, men minst lika mycket för den personliga hälsan.

I Institutet för hälsa och välfärds rapport Finravinto 2017 som kartlägger finländarnas matvanor, som Svenska Yle rapporterade om på onsdagen, framkommer det att de flesta av oss borde fundera över vad vi lägger på tallriken.

Enligt rekommendationen bör en individ äta högst 500 gram rött kött, charkuterier och korv per vecka, men 79 procent av de finländska männen och 26 procent av kvinnorna äter för mycket.

Detta samtidigt som endast 14 procent av männen och 22 procent av kvinnorna äter den rekommenderade mängden på 500 gram grönsaker, frukt och bär per dygn. Hela 95 procent av den vuxna befolkningen äter dessutom mer hårda fetter än vad som rekommenderas.

Glädjande är den ökande mängden gröna matinitiativ som tas runt om i landet. Ett exempel är Borgå stad som satsar på klimatsmart skolmat och inför en vegansk dag i veckan, något som förhoppningsvis kan inspirera oss här på Åland. Ett annat, från i höstas, är en vegetarisk dag i veckan för Finlands beväringar.

”Enligt ett gammalt visdomsord marscherar en armé på sin mage. Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie”, var försvarsminister Jussi Niinistös (Blå) reaktion till Lännen Media på den senare nyheten.

Beklagligt, ledande politiker borde beakta de faktaunderlag som motiverar grön kost. För Finlands framtid och invånarnas bästa.