DELA

Välkommen till världen – hoppas du får ett normalt liv

Sveriges kronprinsessa Victoria födde i går morse ett flickebarn. Välkommen till världen, lillsessan, och hoppas att du aldrig behöver bestiga tronen!
Det är en fantastisk gåva, att få barn. Alla vi som själva fått uppleva ett barns tillkomst förstår lyckan i prins Daniels ögon när han stolt förkunnade att hans och Victorias dotter kommit till världen på Karolinska sjukhuset tidigt i går morse.
Precis som för alla föräldrar väntar nu en tid av uppståndelse för den lilla familjen. Föräldrar, syskon, kusiner och mor- och farföräldrar vill alla få träffa nytillskottet.
Men för Daniel och Victorias dotter väntar ett helt liv av förpliktelser, agendor och uppmärksamhet. Vi kommer att kunna följa henne året om, när hon börjar på dagis och när hon plockar blommor på Öland. Kort sagt; det väntar ett liv i kungligheternas fångenskap.

Varje sann demokrat inser det vansinniga i monarkin som statsskick. Själva grunden för monarkin, tronföljden och den ärvda kronan, står i absolut kontrast till tanken om folkstyre där vi väjer våra företrädare. Därför är monarkin omöjlig i ett demokratiskt land.
”Men”, säger någon, ”kungen har ju ingen makt”. Det är ju precis tvärt om. Minns säljakten och kungen uttalanden i den – folkstorm. Minns hans fina tal runt tsunamin – hyllningar från folket och vrede mot de folkvalda. Att vara statschef och regent i Sverige ger ingen annan formell makt än att agera ordförande i utrikesnämnden, men det ger också en plattform för utspel. För att inte tala om ekonomiska och juridiska fördelar.
Monarkin behöver avskaffas, men samtidigt är det viktigt att debatten om monarkins vara eller inte vara förs på rätt sätt. Förra veckan skrev lagtingsledamoten Igge Holmberg ett synnerligen misslyckat inlägg på Facebook, i samband med en länk till ett Rapport-inslag om vård till papperslösa flyktingar:
”Detta samtidigt som ett helt sjukhus håller på att förberedas för en parasits födelse. Hur fasen kan ett modernt land fortfarande ha anakronismen monarki?”

Jag förstår och delar Holmbergs frustration över de medel som hälls över tronarvingar, samtidigt som många behövande inte får vård. Men när han kallar den då ofödda prinsessan för parasit begår han två misstag. Dels är det över hövan ohövligt och dumt, dels lägger han skulden för monarkin på kungafamiljen.
Det är inte kungahuset som sådant vi ska kritisera, utan systemet, och det är instiftat av riksdagen.
Monarkin är en kvarleva från mörka tider och bör förpassas dit. Då får Victoria och Daniels dotter ett någorlunda normalt liv och Sverige får demokrati fullt ut.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax