DELA
Foto: Jonas EdsvikLEDARE En from, men kanske också naiv, förhoppning är att årets valrörelse blir en där partiledarna visar prov på sina respektive goda ledaregenskaper och förklarar tydligt för väljarna vad de vill göra.

Våga visa tydligt ledarskap i höst

Efter ett drygt decennium som chef får man ibland tillfälle att ge yngre kollegor en lite tips och vägledning. Ett av de roligare uppdragen, för övrigt, att hjälpa till att fostra kommande ledare. För ledare och ledarskap är oerhört viktigt i varje organisation.

En dålig ledare skapar ett dåligt lag som producerar en dålig produkt. En bra ledare, däremot, kan lyfta sitt team till att producera mer än det ska klara av.

Tyvärr talar vi alldeles för lite om ledarskap, och dess betydelse för vardagen. Bland mina råd till kollegan som fick ta del av min visdom (?) finns ett som jag håller som viktigare än alla andra: tydlighet. Det är också det allra svåraste.

Inte sällan vet du helt enkelt inte svaret på de frågor du får. Ibland kan du inte avslöja för mycket på grund av allehanda omständigheter, ibland vill du inte avslöja saker för tidigt, eller vill berätta det för andra först. I alla dessa situationer är den lättaste vägen att bli otydlig, att inte svara på frågan utan i stället pladdra på om något annat.

Politiker brukar vara rätt bra på det där.

Och det är här ledarskapsfrågan kommer hit, till ledarsidan och den politiska sfären på Åland.

Just som detta skrivs firar de allra flesta av våra politiker semester och laddar som bäst inför det race som valrörelsen i höst kommer att innebära för dem. Det filas på valplattformar, det skapas slogans och slagord, det filas på taktik.

En stilla önskan från en redaktör att ta med i ekvationen är: var tydliga med vad ni vill.

Allt för ofta fylls partipamfletterna med vackra, men innehållslösa ord. ”Vi är för en bättre miljö”, ”Alla ska ha rätt till XXX”, ”Ordning och reda i ekonomin”. Ni har alla läst dem.

Förra valrörelsen var en grå och osedvanligt trist historia. I princip inget hårt förslag presenterades förutom Sossarnas tandvårdsreform som blev centrum i debatten. Bra jobbat av Sossarna att med en marginalfråga lyckas kapa hela debatten, men också väldigt dåligt jobbat av de andra (och Sossarna) att inte lyfta fram betydligt viktigare och större frågor för Åland.

Kanske är det naivt, men trots det får man hoppas att årets valrörelse blir bättre. Våren har bjudit på konfliktytor. Det är, till skillnad från vad många anser, väldigt bra med just konflikter. Det visar nämligen på skillnaderna mellan partierna. Och det gör det lättare för väljarna att göra sitt viktiga val.

För att skillnaderna ska bli tydliga är det alltså viktigt med tydlighet. Så Harry Jansson, Camilla Gunell, Katrin Sjögren, Johan Ehn, Axel Jonsson och Bert Häggblom (och eventuellt andra tillkommande partiledare): våga visa gott ledarskap. Ni vill trots allt styra över hela Åland, visa då att det är genom tydlighet och visioner ni vill vinna folkets röst och makten.

Lägg fram era visioner för framtidens Åland genom att visa vägen med hela armen och tala om vad ni vill förändra, vad ni vill ska förbli och hur ni ska förhålla er till omvärlden.

Åland förtjänar bra ledare, och en bra ledare leder med tydlighet. Valrörelsen är den viktigaste arbetsintervjun i ett demokratiskt samhälle, ta chansen och visa stort ledarskap.