DELA
Foto: Jonas Edsvik

Utred motiven grundligt

Oavsett vilka gärningsmannens motiv är stämmer trippelmordet på öppen gata till eftertanke om vårt öppna samhälle.
Den här tidningens ledare var redan skriven innan det fruktansvärda trippelmordet i Imatra ägde rum. Den handlade om den tryckfrihetsförordning som firar 250-årsjubileum i år. Om hur den är värd att fira, men att det fria ordet hotas av en allt mer aggressiv debatt, hot och hat.

Natten mellan lördag och söndag sköts tre kvinnor ihjäl på öppen gata i den finska staden Imatra i Södra Karelen. De tre kvinnorna som var på väg hem från krogen var Imatras stadsfullmäktiges ordförande Tiina Wilén Jäppinen (SDP) och två lokaljournalister.

En grym och oåterkallelig gärning mot tre människor som var mitt i livet. Personer som var föräldrar, vänner, kolleger. Tankarna går till dem.

Motivet till morden är oklart, enligt polisen. Tolv timmar efter mordet ansåg polisen ändå att de hade tillräckligt på fötterna för att konstatera att det i nuläget inte finns något som tyder på att gärningen hade politiska motiv.

Oavsett om hade ett motiv eller inte är tillvägagångssättet ovanligt. Både politiskt motiverade mord och mord på okända personer på offentliga platser är ovanliga i Finland. Under de senaste 25 åren har det hänt tre gånger, skriver Helsingin Sanomat. Det senaste politiska mordet ägde rum 1922 då vänsterliberala Heikki Ritavuori sköts till döds utanför sin bostad i Helsingfors.

Den misstänkte mannen är en 23-årig ortsbo som är känd av polisen för tidigare våldsbrott. På sociala medier och på diskussionsforum handlade en stor del av diskussionerna om mannens psykiska välmående. Hur diskussionerna hade gått om mannen haft en annan etnisk bakgrund kan man bara gissa sig till. Noterbart är ändå att när det handlar om en vit finländsk man handlar diskussionen ofta om en ensamvarg, en galning som det slagit slint i skallen på. Att en person som hör till den majoritetsbefolkningen skulle ha ett politiskt motiv verkar är inte den spontana tanken.

Var det bara en ensamvarg som genomförde dådet? I nuläget är det omöjligt att veta. Polisen behöver genomföra en grundlig undersökning där också kopplingar och eventuella ”inspirationskällor” för dådet granskas.

Människor påverkas av det samhälle det samhälle vi skapar tillsammans. Just nu är samhällsklimatet rått och tonen i debatten har hårdnat. Ord är också handling som påverkar.

Statminister Juha Sipilä (C) skickade sina kondoleanser till de anhöriga i går. Han konstaterade också att han träffat ett av offren för bara några veckor sedan. På basen av mötet konstaterade statsministern att han har svårt att förstå att någon skulle ha något emot henne eller de två kvinnliga journalisterna.

Visst är det svårt att förstå dådet. Men en av de spontana tankarna direkt efter att nyheten kablats ut är att det inte kan vara en slump att samtliga tre offer är kvinnor, stadens högst uppsatta politiker och två lokaljournalister. Hat och hot är betydligt vanligare mot kvinnliga politiker och journalister. Det går inte att bortse ifrån då de tre offren för det ovanliga brottet är just kvinnor i dessa yrken. Att de dessutom verkar på lokal nivå gör att man inte åtnjuter samma skydd som rikspolitiker eller reportrar på riksmedier.

Hot mot opinionsbildare är ett av de största hoten mot det fria ordet i dag. Det är dags att våra politiker börjar ta det på allvar, oavsett vilka motiv som trippelmördaren i Imatra hade.