DELA
Foto: Stefan Öhberg

Texas nya abortlag är en larmsignal för alla

I gamla västernfilmer brukade det förekomma prisjägare: män som jagade efterlysta personer för att komma över belöningen. Sedan den 1 september 2021, när Texas nya abortlagstiftning trädde i kraft, går prisjägarna mot en ny vår. Sju miljoner kvinnor i fertil ålder bor i delstaten, var och en är en potentiell intäktskälla.

För så här funkar det: det är inte polisen eller myndigheterna som ska sätta dit kvinnor som söker abort, utan allmänheten som ska ange de som hjälper kvinnor få abort. Självutnämnda poliser får rätt att stämma kliniker som genomför aborter eller alla som på något sätt bidrar till att aborter genomförs. Om de vinner kan de bli 10 000 dollar – cirka 8 400 euro – rikare, plus rättegångskostnader. Inte bara kvinnohatare och abortmotståndare kommer att ta chansen, utan vem som helst med lite tänjbart samvete och ett behov av 10 000 dollar. Lagen ger varje Texasbo en chans att tjäna pengar på en obekant – eller bekant – kvinnas oönskade graviditet.

 

Till detta kommer att lagen i praktiken gör det omöjligt att genomföra en abort i tid. Lagen sätter gränsen vid sex veckor, då knappt någon kvinna vet om att hon är gravid. Vid den tidpunkt en kvinnas mens uteblir brukar hon medicinskt räknas som gravid sedan fyra veckor. Vill hon inte ha barn har hon bara två veckor på sig att graviditetstesta sig, fatta sitt beslut, och få sin abort. Det är förstås orimligt.

Sexveckorsgränsen kom till för att det sägs att man vid den tiden kan upptäcka ett hjärtslag hos fostret med ultraljud. Men så tidigt är fostret snarare ett embryo, och det som ger utslag på ultraljudet är elektrisk aktivitet, inte hjärtslag. Själva hjärtat med dess kammare bildas långt senare i graviditeten.

Lagen gör heller inget undantag för om kvinnan blivit utsatt för våldtäkt eller incest. Hon kan beviljas abort efter sjätte veckan om hon riskerar att dö eller bli allvarligt skadad om graviditeten fullföljs. Motståndarna till den nya lagen befarar dock att sådana undantag blir sällsynta, eftersom de medför en juridisk risk för klinikerna.

 

För två år sedan kunde vi läsa i medierna om Evelyn Hernandez i El Salvador. Hon blev gravid efter en våldtäkt och fick missfall när hon var 18 år.

2017 dömdes hon till 30 års fängelse för mord och satt fängslad i över tre år innan hon frikändes i högsta domstolen. Moira Donegan, amerikansk kolumnist i The Guardian, skriver hur de ”alarmistiska feministerna” under flera år fick höra att USA:s HD aldrig skulle urholka aborträtten på riktigt och att deras farhågor var överdrivna. Men de fick rätt.

Så låt också mig komma med en alarmistisk-feministisk förutsägelse: inom kort kommer kvinnor i Texas som drabbats av missfall att bli anklagade för mord, på samma sätt som Evelyn Hernandez.

 

Motståndet och kritiken börjar ta fart. En hemsida där man anonymt kan anmäla någon för att söka en illegal abort har översvämmats av nonsensanmälningar från Tiktok-aktivister. Hollywoodskådespelare som Reese Witherspoon och Mark Ruffalo har uttalat sig mot lagen. De stora företagen ligger dock lågt.

New York Times noterar att när det gällde att göra det svårare att rösta i allmänna val så gick flera stora företag ut och kritiserade förslagen. Men när det gäller abort så är det få storbolag som vågar ta ställning. NYT nämner McDonald’s, som sponsrar internationella kvinnodagen, PwC, Coca-Cola och Delta: alla tiger. Taxiföretagen Lyft och Uber har dock meddelat att om någon av deras förare blir dömd till böter för att ha kört en kvinna till en klinik för att få abort så bekostar de förarens bot. Alltid något.

 

Så infekterad och polariserad är alltså hela frågan. Det hela må försiggå på andra sidan jordklotet. Det finns de som tycker att kvinnor i vår del av världen borde vara tacksamma och nöjda med hur långt jämställdheten har kommit. Men det är kvinnorna själva som har krigat sig till framstegen, så någon sådan tacksamhetsskuld existerar inte.

Den nya lagen i Texas är bara ett tecken på att vi inte har råd att släppa på vaksamheten, inte någonstans och inte vid någon tid.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp