DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>CHOCKBESKED De drygt hundra som jobbar för Orkla på Åland fick beskedet om samarbetsförhandlingarna i går morse. Överraskningen var stor enligt Orkla- chefen Pasi Flinkman.

Svarta veckan – ett tufft test för LR

Tre hårda smällar, nya problem för en pressad, nytillträdd regering. Det har varit en svart vecka för Åland.
Den fortfarande färska regeringen Katrin Sjögren får redan sitt verkliga elddop. Olyckligtvis utan regeringschefen själv som är på resande fot, men som kommer att ha händerna fulla när 50-årsfirandet är över.

De tre tunga smällarna den senaste veckan, avskedandet av kassakon Paf:s vd Anders Ingves, Orklas chockbesked om samarbetsförhandlingar för hela sin åländska personalstyrka och nu att vindkraftsstödet blir blott en tummetott i stället för det pengaregn som utlovades av regeringen i Helsingfors för mindre än ett år sedan.

Hur landskapsregeringen (LR) handskas med dessa tre utmaningar kommer att sätta ett stort avtryck när mandatperioden så småning om ska betygsättas.

Det var bara ett par månader sedan som landskapsregeringen tillträdde med energi och planer för att slå samman kommuner och räta upp en landskapsekonomi som allt mer fått slagsida i skuggan av finanskrisens Finland.

Men den senaste, svarta veckan för Åland har tagit ministrarnas tid från tilläggsbudgeten och ”hållbarhetsgapet” och i stället tvingat in den i vad som mer kan liknas vid krishantering. Att Paf byter vd är kanske inte den största frågan, men bolagets framtida dividender är en nyckel i att få ekonomin i balans.

Värre är det med chipsfabriken. Om Orkla, vilket dessvärre det mesta tyder på, faktiskt bestämmer sig för att lämna Åland, kommer det att slå stora hål i den åländska offentliga ekonomin.

Å andra sidan: om det hela är ett sätt för Orkla att krama pengar ur landskapet för att stanna är det likväl en mycket stor utmaning för LR i ett läge när utgifterna ska bli lägre, inte större.

Alldeles oavsett gör hela affären tillvaron osäker för en landskapsregering som som bäst arbetar med sin första tilläggsbudget.

Att Helsingfors nu sätter käppar i de åländska vindmöllorna skapar också det osäkerhet. Ännu kanske inte slaget är helt över, det låter i vart fall som att Åland kommer göra ytterligare framstötar. Här talar vi om en bransch till som nu kan gå i graven när vindkraftsbolagen inte får tillräckligt stöd för ny- och utbyggnad.

På det politiska planet är det också ett enormt bakslag. Att LR nu inte kan lita på att det som lovas från Helsingfors faktiskt håller, riskerar att skapa misstro också i andra sammanhang – till exempel arbetet med en ny självstyrelselag.

Det har varit en svart vecka för Åland, måtte våren bli ljusare.