DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>PREMIÄR I dag lanserar vi en helt nya hemsida på nyan.ax. Välkommen att prova den du också.

Surfa in till en helt ny värld av lokala nyheter

Grattis, du som tycker om att läsa lokala nyheter!

I dag har du bättre möjligheter än någonsin tidigare att hålla dig uppdaterad om vad som händer på Åland.
Det talas allt som oftast om den stora tidningskrisen. Men samtidigt som papperstidningarnas upplagor faller över hela världen, läser fler än någonsin tidningar. Såväl i omvärlden, som på Åland.

Anledningen: fler och fler väljer att ta del av nyhetsutbudet på annat sätt än i pappersform.

Samtidigt är det ett faktum att pappersupplagorna fortfarande är förhållandevis starka på de flesta håll, och att de står för de absolut största intäkterna för tidningshusen. Men vi som jobbar med detta anpassar oss, vi följer med våra läsares nya vanor och försöker förutse vad som kommer härnäst.

Nya Åland minskade pappersupplagan i paritet med de flesta lokaltidningar i Finland och Sverige under 2014. Samtidigt har vår trafik till hemsidan ökat kraftigt. I dag ligger vi en bit över 30 000 unika läsare per vecka på nyan.ax. Detta på ett Åland med 29 600 invånare.

Vår webb-tv har fått ett stort genombrott under hösten och drar tusentals tittningar varje vecka, och när det händer något extra viktigt talar vi i siffror om tiotusentals tittningar på webb-klipp, nyhetssändningar och direktsändningar.

Massor av ålänningar börjar sin dag, eller avslutar sin kväll (den finns från 23.00) med att läsa tidningen i elektronisk form på surfplatta, mobiltelefon eller dator.

Och för att följa det dagliga nyhetsflödet väljer många vår app Nya Åland Nyheter.

Men allt utvecklas, så också vi. I dag är vi stolta över att lansera en helt ny hemsida. Vi har valt ett modernt och flexibelt utseende till den, och vi hoppas att ni tycker lika mycket om den som vi. Den är dessutom vad man brukar kalla responsiv, det vill säga att den anpassar sig efter vilken skärm just du väljer att läsa nyan.ax på. Ett utseende för datorn, ett annat för surfplattan och ett tredje för mobilen.

Allt för att du ska få den bästa läsupplevelsen när du vill hålla dig uppdaterad på åländska nyheter.

Vi byter också kommentarssystem på hemsidan. I stället för det gamla, som gjorde att många valde att inte kommentera artiklarna, har vi valt att använda Facebook. När du är inloggad med ditt facebookkonto är det bara att kommentera våra artiklar. Fler artiklar kommer också att vara öppna för kommentarer. Vi har också gjort det enklare att dela artiklar till sociala medier. Så vill du göra dina vänner medvetna om en artikel på nyan.ax, är det bara att klicka på ikonen för det sociala media du vill använda så delar du artikeln i ditt flöde.

Nya Åland når i dag långt många fler med vår journalistik än tidigare tack vare långt många fler kanaler. Vårt mål är att vara det självklara valet för alla som vill vara uppdaterade om vad som händer på Åland, vare sig du vill ta del av nyheterna i papperstidningen, på nätet, i plattan, på datorn, eller i mobilen med dess appar.

En sak har vi dock inte ändrat på: vi kommer inte heller fortsättningsvis kräva inloggning till hemsidan.

Välkomna in till en helt ny del av Nya Åland på nyan.ax!