DELA
Foto: Erkki Santamala

Stoppa studentkryssningarna

En ny misstänkt våldtäkt. En brand i en soffa. Ungdomar som rullades av färjan i rullstol för att de var för fulla för att gå själva. Studentkryssningarna är en skam – och ett hot mot trafiken på Östersjön.
Det är förstås inget nytt under solen att folk dricker för mycket på de flytande nöjespalatsen på Östersjön, det har de gjort i alla tider och det är en del i myten om resorna. Men den senaste tidens bäcksvarta rubriker om de så kallade studentkryssningarna, anordnade av företaget ”Fun Cruises” ombord på Tallink Siljas Galaxy har tagit sjöfylla till nya nivåer.

I slutet av mars greps ett flertal unga män misstänkta för en gruppvåldtäkt vid en studentkryssning. Nyheten slog ned som en bomb och man trodde att arrangören och redaren skulle ta i med krafttag för att framtida studentkryssningar skulle hålla sig inom ramarna.

Det tog alltså ett par veckor. Sedan var det dags för nya rubriker. På lördagskvällen sände Aftonbladet ut en nyhetsflash om en ny misstänkt våldtäkt. Polisen mötte upp färjan när den anlöpte Stockholm och en man i 20-årsåldern greps. Han släpptes senare, men misstankarna kvarstår enligt åklagaren. En stund senare flashade tidningen på nytt, den här gången om att det brunnit ombord på Galaxy när den lämnade Åbo hamn.

I går följdes nyheterna upp med nya uppgifter om graden av festande. Flashen den här gången löd: ”Här körs fulla ungdomar i land i rullstol efter partykryssningen – nu slår anställd larm om kaoset”.

Hans Friberg , talesperson för säkerhet och miljö hos Tallink Silja, valde att tona ned alltsammans i sina uttalanden till Aftonbladet. ”En misstänkt våldtäkt är ett samhällsproblem. Det vi gör är att försöka se till att alla har en så trevlig resa som möjligt. Det kan lika gärna ske på krogar på Stureplan också, då sker det antagligen på ett hotell i närheten av krogen så att säga”, säger Friberg till tidningen. Han vill heller inte kännas vid att rederiet har någon skuld i det inträffade. ”Nej, det kan jag inte påstå”, säger Hans Friberg till Aftonbladet.

Det är ett dåligt försvar. Fun Cruises och Tallink Silja är arrangörer, och därmed ansvariga för att deras passagerare reser säkert ombord. Av vittnesuppgifterna att döma har man misslyckats kapitalt med att hålla alkoholkonsumtionen ombord på en någorlunda rimlig nivå. Man har uppenbart misslyckats med att hålla färjan säker för alla passagerare. Och man väljer att skylla ifrån sig.

Det är svagt.

I ett större sammanhang är dessa nyheter oerhört illa för alla rederier som trafikerar Östersjön. Oavsett vilket rederi som arrangerar skandalresorna smetar badwill också på de andra. ”Finlandsfärjorna” uppfattas av den breda allmänheten inte som enskilda fartyg eller rederier, utan som en massa. Gör en bort sig dras alla med i fallet.

Rederierna har, tillsammans med polis och andra myndigheter från länderna som angörs av kryssningsfartygen, gjort stora insatser för att stävja den värsta fyllan. Viking Lines begränsningar av alkoholförsäljningen i tax free-butikerna är ett exempel.

Men uppenbarligen har det inte hjälpt vid studentkryssningarna på Galaxy. Tvärt om.

Tallink Silja måste se till att deras färjor är säkra. En gång är för mycket, två gånger är katastrofalt och visar att man inget lärde sig av den första. Det första, självklara, steget vore att upphöra med studentkryssningar.