DELA
Foto: Wikimedia Commons

Stockholmarna stod upp när det behövdes som mest

Öppenheten är det enda sättet att vinna över hatet. Genom att välja rädsla och hat förlorar vi kampen mot terrorn.
Fyra människor har mist livet , och mer än 15 har skadats i det fruktansvärda dådet som inträffade i centrala Stockholm i fredags. I och med det inträffade har även vi ålänningar kommit närmare terrorn än vanligt. Stockholm är vår närmaste stora stad, och så gott som alla av oss har en relation till Stockholm.

Det är en djup sorg och ett trauma som nu måste bearbetas. Det är en chock som ännu inte har lagt sig.

Att en person med så stor illvilja kan göra sådan enorm skada är skrämmande. Men det är precis vad terrorns mål är: att skrämma. Att skrämma till misstänksamhet. Att rubba den tillit som ett öppet samhälle präglas av. Redan i fredags tog Stockholmarna upp kampen mot de som vill rubba det öppna och fria samhället. Många stockholmare tvekade inte att öppna sina hem för de som behövde en plats att sova på eftersom kollektivtrafiken begränsades av säkerhetsskäl. Personer öppnade provisoriska matbanker, köpte hem pizzor och erbjöd dem till sina medmänniskor. Stockholmarna agerade snabbt och med stora hjärtan när det behövdes som mest.

Det är beundransvärt.

Myndighetsarbetet fungerade också effektivt, verkar de flesta vara överens om. Polisen lyckades snabbt mobilisera sina styrkor och hade enligt sin egen rapportering en insatsstyrka på plats 22 minuter efter att larmet gick. Åtta minuter senare började evakueringen av varuhus och byggnader kring platsen. Fem och en halv timme efter dådet hade polisen gripit en misstänkt gärningsman. Över 500 förhör har gjorts och under söndagseftermiddagen rapporterade Sveriges radio att ytterligare en misstänkt är gripen.

Alla länets sjukhus gick även de upp i krisberedskap med kort varsel och myndigheterna fick ut sin information till folket samt lyckades koordinera arbetet på ett förtjänstfullt sätt. I torsdags övade den svenska polisen, Säpo och Försvarsmakten på hur de skulle möta ett allvarligt terrordåd. Även om ingen kunde förutspå det som hände i fredags visar det att övning är oerhört viktig för att sedan kunna göra rätt i de mest kritiska lägena.

Nu måste staden och dess invånare börja bearbeta traumat.

Det är inte första gången.

Området i centrala Stockholm mellan Drottninggatan och Norrmalmstorg har flera gånger tidigare också täckts av blommor. Morden på Olof Palme och Anna Lindh inträffade i närheten, likaså självmordsattacken 2010 när en man sprängde sig med syftet att döda i terrorns namn.

Nu höjs flera röster i Sverige om att stramare lagstiftning måste till. Peder Hyllengren och Magnus Ranstorp, båda terrorismforskare vid försvarshögskolan i Sverige, riktar kritik mot lagstiftningen som rör återvändande IS-krigare. Till exempel i Norge är det kriminellt att ha samröre med rödlistade terrororganisationer.

Men det är nog tyvärr omöjligt att till hundra procent vara säker på att en liknande attack inte händer igen. En ensamvarg kan utan desto mer planering utföra något liknande utan att röda flaggor höjs innan det är för sent.

Det som ändå skänker tröst är att medmänskligheten efter dådet var som starkast när den behövdes som mest.