DELA

Slaget är förlorat, striden har bara börjat

Hon kämpade bra, justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), för att driva igenom en kriminalisering av sexköp i Finland, enligt modell från Sverige, men det lyckades inte.
Enligt dagens finländska lagstiftning är det ytterligt svårt att få någon dömd för sexköp. En fällande dom kräver bevis för att köparen varit medveten om att transaktionen kunde handla om organiserad sexhandel, sexslaveri eller trafficking, och det har förstås kunden aldrig någon aning om.

De enda två partier som kunde enas bakom ett förbud för sexköp var Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.
Vi fortsätter alltså leva i ett land där, trots de utlovade skärpningar av lagen som Henriksson nu lovar jobba för, det är fullt lagligt för en man (i 99 % av fallen) att köpa en flicka som kanske blivit lurad till Finland med falska löften, som hålls som prostituerad mot sin vilja, eller som är så fattig att det är hennes enda utväg i världen.

Det är lagligt i vårt land att på det grövsta sätt utnyttja en människa i nöd, och sedan svära sig fri från ansvar genom att säga att man inget visste om att tjejen som finns i ett rum i en lägenhet övervakad av andra män kanske inte frivilligt befinner sig där.

I ett av de många samarbetsprojekt Emmaus Åland är med och driver i Litauen jobbar man med att återföra kvinnor som hamnat i prostitution till ett vanligt liv. Det är inte lätt. Emotionellt, socialt och fysiskt finns stora hinder, för att inte tala om den stigmatisering det innebär för kvinnan att hon haft ett sådant yrke, även om hon kanske tvingades eller lurades in i det.
För den finländska eller åländska man som var köpare, blir det inga konsekvenser. Inte ens om man genom extrem otur får gå igenom obehaget av en rättegång är sann olikheten stor att man skulle bli dömd.
Det är, kort och gott, fel.

Det är det åländska lagtinget till stor heder att man enigt valde att gå till riksdagen med sina synpunkter i frågan, och till justititeminister Anna-Maja Henriksson att hon drev en fråga som från början kanske var dömd att misslyckas, men som absolut måste diskuteras.
De som nu var tveksamma till en kriminalisering var det bland annat med argumentet att det då skulle vara ännu svårare att övervaka och skydda de prostituerade, eftersom affärerna skulle flytta ännu längre under jorden.

Jaaha. De prostituerade kvinnorna är inte bara problemet, de är också orsaken till att man inte kan lösa det.
Respekt, Anna-Maja. Nästa gång vinner du.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax