DELA
Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons<07_Bildrubrik>CLOWN Donald Trump har tagit ledningen i racet för att bli republikanernas presidentkandidat i USA. Han har gjort det genom hetska utfall mot näst intill allt och alla.

Ska det bo en clown i Vita huset?

I den senaste opinionsmätningen i USA inför presidentvalet i november nästa år, publicerad i Washington Post i måndags) är det mesta som man trott på den demokratiska sidan. Hillary Clinton har en betryggande ledning med 68 procent av rösterna. Den mer vänsterinriktade senatorn Bernie Sanders ligger tvåa med 16 procent. En betryggande ledning för den tidigare utrikesministern, så långt.

Men på den republikanska sidan är inget som man trodde.

Miljardären, tv-personligheten och entreprenören Donald Trump har gått fram som en ångvält med sina uttalanden om än det ena än det andra. I sann ultrapopulistisk anda har han i det närmsta förklarat krig mot Mexiko, hånat senatorn och krigshjälten John McCain och fått sina fans att ringa till en motståndares privata telefon i tusental.

Men framför allt har han gått fram som en ångvält i mätningarna. Mellan slutet av maj och mitten av juli har han sexdubblat sitt stöd i Washington Posts och tv-kanalen ABC:s mätning och landar nu på 24 procent av rösterna från de republikanska väljarna. Nästan dubbelt så mycket som tvåan, senatorn Scott Walker (13 procent), och trean, förre Floridaguvernören Jeb Bush (12 procent).

Inom det republikanska partiet är man bekymrade över situationen. De vet att när valrörelsen börjar på allvar kommer, med all sannolikhet, Hillary Clinton stå på andra sidan som demokraternas kandidat. Hon är advokaten som blev presidentfru, sedan senator och utrikesminister. Hela hennes liv har hon rört sig i politiska kretsar, varit involverad i maken Bills politiska gärning, byggt sitt varumärke stark och är kunnig.

Nu riskerar republikanerna att själva tvingas står med en gapig miljardär med konstigt hår och ännu konstigare uttalanden som sin kandidat. Både bakom och framför kulisserna har det gjorts försök att få Trump att kliva av från kampanjen och släppa fram andra kandidater. Inte minst hans uttalande om mexikaner gav partiledningen skrämselhicka. De vet att de är chanslösa att vinna valet om republikanerna inte vinner de latinska rösterna.

Det kommer det inte att göra med en kandidat med åsikter som Trumps. Han sa:

”De kommer med knark. De kommer med brottslighet. De är våldtäktsmän. Och några, antar jag, är bra människor.”

Trump har också sagt att han vill bygga en mur längst gränsen mot Mexiko, och skicka notan till grannen i söder.

Men clownerierna från sluggern Trump slutar inte där. Härom dagen förnedrade han tidigare presidentkandidaten och senatorn John McCain genom att förklara att han inte är någon krigshjälte. McCain var krigsfånge i fem år under Vietnamkriget. Men det imponerar inte på Trump.

”Han är ingen hjälte. Han är en krigshjälte för att han fångades. Jag gillar de som inte fångades”.

Han fick chansen att släta över sin groda, men vägrade. Flera andra republikanska kandidater menade efter det uttalandet att han inte var lämplig som överbefälhavare för de amerikanska styrkorna.

Trumps politiska agenda är så här långt luddig. Hans argumentation har till största delen gått ut på att förklara att allt och alla andra är sämre. Han har förklarat hur mycket rikare han är än Mitt Romney, sagt att han förstår att Huffington Post-grundaren Arianna Huffingtons man lämnade henne för en annan man eftersom hon är lika oattraktiv på utsidan som insidan. Och när hans motståndare Lindsey Graham sa att Trump mycket väl kan försöka bli president, men borde sluta bete sig som en åsna, svarade Trump med att ge ut Grahams mobilnummer och uppmanade folk att ringa honom.

Det är bra mycket mer än ett år till presidentvalet i USA. Men redan nu ser det ut att bli rekord i smutsigheter. Och smutsigast av alla är en stormrik clown.