DELA

Romney kom undan med åtta röster – grattis Obama

När krutröken lagt sig och de allra sista rösterna räknats visade det sig att det var just de sista rösterna som fällde avgörandet i det första nomineringsvalet bland de republikanska kandidaterna till presidentvalet i november.
Ett val som stärker – demokraten Obama.
Redan efter det republikanska partiets första nomineringsval, i Iowa, står det klart att det blir ett trehästarslopp. I alla fall i ett par veckor till.
Förhandsfavoriten och ”mittenkandidaten” Mitt Romney vann valet (med 24,6 procent av rösterna) så som de flesta hade tippat. Men det som hände just bakom honom var mer intressant.
Tvåa – bara åtta ynka röster efter Romney – kom den strängt konservative Rick Santorum (24,5 procent). Från en plats långt ned i opinionsmätningarna har han blivit högerflankens främsta alternativ inom det republikanska partiet.
Med budskap om strängare abortlagar, friare vapenlagar och att USA borde bomba Irans kärnanläggningar har han de sista dagarna före valet klättrat snabbt, och kunde nu alltså utmana Romney in på målsnöret.
Strax bakom dem slutade Ron Paul (21,4), libertarianen som om han väljs till president tänker ta hem varenda amerikansk soldat från andra länder och sedan se till att både lägga ned riksbanken och sätta stopp för alla försök från staten att lägga sig i medborgarnas liv.
Om Santorum var den stora skrällen, var Paul den näst största. Att han har en ivrig skara anhängare som högljutt stöder honom är allmänt känt, men stödet brukar stanna där. Att han nu samlade mer än var femte röst är en stor framgång för den 76-årige kongressledamoten. Däremot lär han inte samla lika stort stöd i traditionellt mindre konservativa stater än Iowa.

Vad betyder nu detta resultat för fortsättningen? Framför allt att Romney har stärkt sin ställning. Han har anklagats i både den här valrörelsen och i den förra, 2008, för att vara en kappvändare. Och när högervindarna har blåst inom det republikanska partiet har också Romney vandrat högerut.
När han var guvernör i Massachusetts höjde han skatter för hundratals miljoner. Sådant är det tyst om i dag. I stället betonar han gärna sin tro, att skattetrycket ska sänkas och att Obamas välfärdsreform om sjukvård till alla ska bekämpas med alla medel.
Det har gjort att många konservativa väljare kan acceptera Romney som sin kandidat, trots att de egentligen ser honom som moderat. Men de flesta anser också att Romney är den av kandidaterna som har störst chans att besegra Obama den sjätte november. Närmast väntas Romney vinna valet i New Hampshire komfortabelt, och med det bygga ett försprång för stort för motståndarna att hämta in.
Hotbilden mot Romney kommer inte i första hand från Santorum (som både har för lite pengar och en för dålig organisation i landet), utan från den före detta talmannen i representanthuset, Newt Gingrich. Gingrich slutade fyra med 13 procent och kommer av allt att döma inte kunna utmana Romney om valsegern. Däremot lovade han under valkvällen dyrt och heligt att han skulle göra livet surt för Romney som hämnd för Romneys smutskastning av Gingrich inför valet i Iowa.
Om Gingrichs kampanj underminerar Romney kan det öppna för andra, men stärkt i Iowa seglar ändå Romney vidare mot en nominering.

För president Obama var valet i Iowa en vinstlott. När han valdes för fyra år sedan skruvades förväntningarna upp till orimlighetens nivå, och han har långt ifrån levt upp till dem. Men med ett republikanskt parti som klart vridit åt det konservativa hållet – vilket valet i Iowa var ett bevis för – har han ett betydligt bättre utgångsläge. Detta trots att arbetslösheten bitit sig fast kring nio procent, Guantanamo-fängelset fortfarande är aktivt och att ekonomin är ett korthus.
Med en konservativ motpart har Obama lättare att vinna mittenväljarna som skräms av den hårdföra högerkristna retoriken från republikanerna.
Hans främsta problem återstår dock att överkomma – att många gräsrötter tappat tron på Obama som frälsare. Men tack vare högersvängen bland motståndare framstår han ändå som det minst dåliga alternativet.
Det är också ett sätt att bli vald på.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax