DELA
Foto: Ida K Jansson

Rapporteringen var inte överdriven

Fotbollskvällen blev en fin folkfest under ett enormt säkerhetspådrag.

Det betyder inte att huliganerna egentligen är snälla dunungar och att säkerhetsarrangemangen var överdrivna.
För många blev onsdagskvällen en oförglömlig fotbollsupplevelse i den åländska fotbollshistorien. Inför slutsålda läktare spelade IFK Mariehamnen kvalmatch för världens största klubblagsturnering i världens största sport. Båda supporterskarorna höll igång under hela matchen. Det enda som saknades var en IFK-seger.

Allt gick ju bra, vad var det vi sade, skriver flera på sociala medier och anklagar medierna för att underblåsa rädsla. En av dem är före detta näringsminister Fredrik Karlström. Han uppmanar medierna att reflektera över vilka signaler vi sänder och vår makt att piska upp rädsla.

Nyan antar utmaningen.

Legia Warszawas fans är ökända i hela Europa. När laget ska spela en match på Åland är det självklart att vi rapporterat om det eftersom vårt existensberättigande bygger på att vi rapporterar om vad som händer i det åländska samhället.

Poliser med god kännedom om fotbollshuliganism gjorde bedömningen och bad om handräckning från riket. Ett hundratal poliser kom.

Det var rätt beslut. Allt annat hade varit oansvarigt. Det är lätt att klaga att säkerhetsarrangemangen är uppblåsta när inget händer. Men ännu lättare att klaga när något händer och resurserna inte räcker till. Ur ett bredare perspektiv är det fruktansvärt tragiskt att det överhuvudtaget ska behövas.

Aldrig har så många poliser bevakat ett evenemang i landskapet. Självklart att Nyan rapporterar om det.

Det är självklart att medier berättar om idrottsarenans oroliga grannar. Med tanke på den oro som fanns kan man i efterhand konstatera att informationen till dem var bristfällig. Att få höra att man ska ta bort lösa föremål från gården och att det är bra att barnen inte är hemma kan säkert få en och annan att rycka till. Det ska inte förringas. Förhoppningsvis något berörda parter kan ta till sig. Ytterligare en anledning att rapportera.

Hur det hade gått utan förstärkningen kan man bara spekulera om. Faktum är ändå att evenemanget ur ett säkerhetsmässigt perspektiv var en framgång. Några större incidenter ägde inte rum och polisen och vaktbolagen verkar ha gjort ett bra jobb.

Flera har också noterat att Legia-fansen ofta beter sig sämst när laget möter andra storlag. Varför skulle de vilja attackera ålänningar? Argumentet håller inte eftersom fotbollshuliganer sällan gör djupanalyser om vilka de ska slåss med. Det går fort och är fult.

Piskade Nyan upp rädsla? Det får andra avgöra. Men speciellt rädda verkade ålänningar inte vara. Strax efter att matchen var slut stod många ålänningar vid bortafansens ingång bara någon meter bakom tiotals kravallutrustade poliser och väktare. Att det här är ett av de vanligaste ställena för bråk verkade inte bekomma många, där fanns allt från barn i barnvagnar och cyklande pensionärer.

Är vi okapabla till självkritik? I samband med rapporteringen har Nyan ibland talat om polska supportrar när vi talat om Legia Warszawas fans. En persons etnicitet spelar ingen roll och därför hade det varit bättre att använda begrepp som Legia-supportrar eller bortafans. Att en storklubb som Warszawa dessutom har fans över hela Europa gör också att benämningen kan bli felaktig.

Var Legiasupportrarna så farliga?

Som Nyan skrev tidigare i veckan: man ska vara försiktig med att generalisera. Legia Warszawa är en storklubb med många olika typer av fans. Långt ifrån alla är högerextrema våldsbejakare, än så länge är de en högljudd minoritet.

Att det inte blev några större incidenter betyder inte att huliganism och rasism inte skulle vara ett stort problem i Legia Warszawa. Det är det. Ett exempel på det sågs också i onsdags på WHA. Ett av fansen hade en t-skjorta med en bild på en leende Anders Behring Breivik, den norska terroristen som 2011 mördade 77 vuxna och barn och skadade 315 personer.

Vill man bara ha positiva nyheter om Åland finns det gott om PR-byråer.

Faktum är ändå att Champions League-matchen har gett Åland ovärdeligt mycket synlighet världen över och att landskapet klarade av uppdraget med äran i behåll.