DELA

Passa på nu och ät rätt

Om du äter så och så mycket per dag av det och det så drabbas du inte av cancer, diabetes, krans- och kärlsjukdomar…

Det finns numera hur mycket forskningsresultat och goda råd som helst om vad vi skall äta för att må bra. Och vad vi inte skall äta.

Allt behöver vi inte följa, men just nu är det lätt att äta rätt.
Det är nu vi skall passa på. Matmässigt finns det ingen bättre tid än sensommaren med allt färskt och fräscht ”grönt” i olika färger. Och eftersom vi i dag har gått in på global skuld – vi har konsumerat hela årets tillväxt – så skadar det inte att tänka litet också på våra ekologiska fotavtryck.

Det är tacksamt just nu, eftersom närodlat och sommarodlat tär rätt litet på resurserna. Det krävs minimalt om ens någon alls energi till uppvärmning och transporten från grönsakslandet eller växthuset in till köket är försumbar.

Alla har inte möjligheter eller ork att odla själv, men då finns det andra i närheten som gör det. Så ursäkterna att inte äta grönsaker är få. Och som brev på posten kommer forskningsrön om hur hälsosamt det är med allt det fräscha.

Tomater är rena hälsokosten och till skillnad från många andra grönsaker behöver de inte ätas råa för att ha effekt, tvärtom. Det verksamma ämnet är lykopen, en karotenoid som enligt många rapporter under lång tid sägs skydda mot bland annat cancer.

Bevis på detta ges inte här, men det som är bevisat är att vår förmåga att ta tillvara lykopenet i tomaterna ökar om tomaten hettas upp. Tomatketchup, som barn brukar gilla, är med andra ord helt ok, om man inte har i för mycket socker. Det optimala är tomatsås, där tomatkrosset får puttra med olivolja. Ingen dum hälsokost under grillsäsongen.

Så nu skall vi äta tomater året runt? Inte färska! Vintertomater, odlade i södern, plockade innan de har mognat, innehåller måttliga mängder lykopen. Då är det fiffigare att köpa krossade tomater på burk för matlagningen.

Färska inhemska tomater vintertid är inte heller optimalt. Här kommer fotavtrycket in. Små, mörkt röda och solmogna sommartomater skall det vara.

Det vi också har sommartid är bär. Vilda bär, odlade bär, goda bär. Numera är det mest utländska plockare som ser till att blåbär och lingon inte blir kvar i skogen. För 50 år sedan, 1967, drogs det i gång en kampanj för att få ut finländarna i skogen.

Då var målet att plocka minst 200 000 kilo lingon och blåbär under säsongen. I fjol exporterades över 12 miljoner kilo skogsbär. Hur mycket som utöver det hamnade i inhemska frysar, burkar och flaskor är okänt. Men. Blåbär betraktas som ”superfood”, bra för såväl hjärnans funktioner som ögats. Vad lämnar blåbär för fotavtryck, frånsett dem som plockarna lämnar efter sig i skogen?

Kanske biltransport ut i bärskogen, el för frysen eller till spisen ifall bären syltas eller saftas. Så väldigt mycket mer blir det inte. Lingon kan förvaras som de är om de står tillräckligt svalt.

Allt det här vet vi, egentligen. Men låter oss trots det frestas av importerade, torkade bär, pulver och annat exotiskt. Och sällan billigt. Varför inte göra slag i saken och agera till vårt eget och jordens bästa och låta oss frestas av det som har säsong. Det mesta kan faktiskt klassas som ”superfood”, eftersom det är både nyttigt, rent och gott. Och lämnar minimala spår efter sig.