DELA

Ordförandeval som kan ge Liberalerna valsegern

Åländsk Center är efter ordförandevalet i fredags ett förvirrat, splittrat och aningen yrvaket parti. Vart Centern är på väg är det egentligen ingen som vet.
Vad var det som hände i fredags?
Åländsk Center valde ny ordförande med sammanlagt 53 röstande på plats. Ingen av de andra centerministrarna Britt Lundberg och Torbjörn Eliasson var på plats, inte heller talman Roger Nordlund.
Sittande ordförande Veronica Thörnroos föreslogs av en enhällig valberedning. Vid omröstningen vann motkandidaten Harry Jansson en seger med bred marginal, med tanke på hur få som var närvarande, 30-22.

Vad säger det om Centern?
Att en kvinna inte duger att leda partiet?
Att oerhört få i partiet är intresserade av en ödesfråga som ett partiordförandeval?
Att missnöjet med Veronica Thörnroos var så stort att man valde att öppet förnedra henne efter blott tre år på ordförandeposten, med ett år kvar till valet.
Att de profilstarkaste politikerna i partiet taktiskt (och fegt) valde att stanna hemma (eller borta) för det viktigaste valet Centern gjort på länge, för att slippa göra sig med ovän med någon?

Harry Jansson, nybakad centerordförande, är en man med ett förflutet som inte till alla delar är förtroendeingivande, särskilt inte för ett parti som desperat behöver enighet och stabilitet.
Som mångårig chefredaktör för tidningen Åland var Harry Jansson en aktiv och drivande part i bildandet av ett nytt politiskt parti, Ålands framtid. På direkta frågor om det engagemanget ljög han, rakt upp och ner. För att inte nämna hur djupt oetiskt det är för en chefredaktör för en förment politiskt obunden tidning att göra så, oberoende av hur ÅTTs styrelse i tiden ställde sig till saken.
Som invald ledamot i lagtinget för Ålands framtid ägnade Harry Jansson två år åt att i allt väsentligt piska upp Centern från talarstolen. Det var inte mycket i Centern som var vatten värt. När tonen mildrades var det partivännerna i Ålands framtid som fick gråta, som enligt samstämmiga uppgifter lämnades med ett plötsligt och oväntat besked, något som upplevdes som ett djupt svek och som partiet inte hämtat sig ifrån ännu.

Harry Jansson är en ny slags Center-ordförande, en intellektuell modernist och teoretiker som hellre pratar om självstyrelseutveckling och språkfrågor än om avbytarservice, broar och vägar. Han ser det som en merit för en ordförande att inte vara så fast i det vardagliga partiarbetet i lagtinget.
I vissa frågor kommer Centern otvivelaktigt att radikaliseras med Harry Jansson vid rodret. De frågor han engagerar sig i är han bra på, han har djupa kunskaper och är en duktig talare. Det man hittills sett av honom som politiker tyder inte på att vi har att göra med en lagspelare som kommer att ägna särskilt mycket tid till att lyssna på folket i bygderna. Jansson drivs av en sundblomsk övertygelse om att han vet vad som är bäst för Åland.

Visionen är att Åland ska utvecklas genom frigörelse från Finland, i allt väsentligt utom (numera) full självständighet. Trots den klädsamt anspråkslösa tonen vad gäller framtida ambitioner till exempel på lantrådsposten är det självklart vad vi har att vänta: Vinner Centern valet är Harry Jansson nästa lantråd.
Och det kan mycket väl vara det som ger Liberalerna valsegern. Grattis, Viveka Eriksson.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax