DELA
Foto: Gary Lopater / Unsplash

Om spökflyg och dumhet

1937 höll den österrikiska författaren Robert Musil ett föredrag i Wien som han kallade ”Om dumheten”.Där menade han bland annat att människan är kapabel till precis vilka vansinnigheter som helst, bara omständigheterna så tillåter.Det är svårt att inte tro honom, när man tar del av rapporteringen om ”spökflygen” som trafikerar Europa just nu.

Enligt en analys av miljöorganisationen Greenpeace kommer åtminstone 100 000 så kallade ”spökplan” flyga kors och tvärs över Europa i vinter, vilket bland andra The Guardian rapporterade om i går.

Ett spökplan är alltså ett plan som flyger utan passagerare.

Varför gör man så, kan man med fog undra.

Flygbolagen hävdar att de på grund av EU:s regelverk tvingas flyga tomma plan för att kunna behålla sina attraktiva start- och landningstider på de europeiska storflygplatserna.

När coronapandemin spred sig över världen minskade EU-kommissionen kraven på flygbolagen från att normalt behöva fullfölja 80 procent av sina planerade flygningar till 25 procent för att inte riskera att förlora slottiderna. I december 2021 höjde Bryssel emellertid kraven till 50 procent, och i mars ökar kraven ytterligare till 64 procent, enligt The Guardian.

Lufthansas VD Carsten Spohr har sagt att hans bolag behöver genomföra ”18 000 extra, onödiga flighter” i vinter för att möta EU:s justerade regler.

I sin analys har Greenpeace tagit fasta på det tyska flygbolagets marknadsandel som ligger på 17 procent, och alltså räknat ut att siffrorna för samtliga flygbolag skulle hamna på över 100 000 spökflighter i vinter.

Spökflygen skulle enligt Greenpeace generera upp till 2,1 miljoner ton utsläpp av växthusgaser – motsvarande de utsläpp som 1,4 miljoner bensin- eller dieselbilar genererar under ett helt år – helt i onödan.

”Att EU-kommissionen tvingar flygbolagen att flyga tomma plan för att möta en godtycklig kvot är inte bara förorenande, utan också ett extremt hyckleri givet deras klimatretorik. Transportutsläppen skjuter i höjden, och det vore oansvarigt av EU att inte plocka de lågt hängande frukterna för att få bort spökflygen, och förbjuda kortdistansflygningar där det finns rimlig tågförbindelse”, säger Herwig Schuster, en talesperson på Greenpeace, enligt The Guardian.

Det är naturligtvis lätt att hålla med. Utsläppen av växthusgaser världen över måste snabbt minska om vi ska ha någon chans att nå Parisavtalets mål om en maximal temperaturhöjning om 1,5 grader. Som Aftonbladet skriver innebär EU:s uppdaterade klimatplan att ”unionens medlemsländer ska sänka utsläppen med 55 procent fram till 2030 och att unionen ska vara klimatneutral senast 2050”. Att då låta 100 000 tomma spökplan spy ut växthusgaser helt i onödan är totalt vansinne.

Månne hade inte Musil rätt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp