DELA

Oklar hierarki inte bra för Centern

Konstigt läge är det i regeringsförhandlingarna när partiordföranden i det största partiet,Centern, inte har eget mandat, inte tycks komma ifråga för tunga poster, inte kan hålla munnen om sina avvikande åsikter i regeringsförhandlingarna, och inte ens tycks vara det självklara namnet för ordförandeposten.
Åländsk Center har sin höststämma den 5 december. Först då avslöjas vilket som är valberedningens förslag till ny (fortsatt) partiordförande. Då ska den nya regeringen redan vara klar och i full gång med jobbet.
Enligt uppgift från lantrådssonderaren Camilla Gunell (S) siktar man på att presentera en ny regering den 22 eller 23 november.

Som en ren spekulation kan det alltså gå så då, att Veronica Thörnroos och Roger Nordlund representerar Centern i regeringen, Britt Lundberg sitter som talman och Runar Karlsson som ordförande för lagtingsgruppen, medan partiordförande Harry Jansson i kraft av sitt dåliga personliga valresultat bara är en vanlig lagtingsledamot. Dessutom en lagtingsledamot som inte kom in på eget mandat och som alltså riskerar åka ut ur lagtinget om regeringen faller.
Det är inget bra läge, varken för regeringen eller för Centern. En partiordförande utanför den regering partiet ska stöda blir svag och saknar en naturlig plattform för sin maktutövning. För regeringen blir det ett orosmoment att ha en maktspelare utanför regeringen, särskilt en som har ett behov av att markera sin status och arbeta sig upp.

Den lösning som Centern förespeglat, att Roger Nordlund om två år efterträds av Harry Jansson som finansminister, är, med förlov sagt, usel. Om det är på någon post förutom lantrådets där det krävs kontinuitet, så är det finansministerns. Det vet förstås Centern, men tycks vara beredda att förbise för att få ihop sitt maktpussel.
Den självklara lösningen är att vid nästa stämma utse en annan ordförande bland de personer som är tänkbara till ledande poster, och att låta Harry Jansson stå på tillväxt både som centerpartist och inför väljarna.

Det är synd, mest för partiet, att valberedningsprocessen är så sluten. Efter den kuppartade tillställningen i fjol vore det bra för Centern att ha en öppen diskussion bland sina medlemmar om vem och hur man vill att partiet ska ledas i framtiden.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax