DELA
Foto: Annica Lindström

Obunden samling gör en U-sväng

Vart är vi på väg? Den frågan borde inte bara kvällens tävlande i På spåret ställa sig utan också Obunden samling.
I måndags kunde Nya Åland berätta att lagtingsledamoten Fredrik Fredlund är polisanmäld för misshandel. Partiets ordförande juristen Bert Häggblom har varit fåordig men konstaterat att en person som är misstänkt för ett brott ska behandlas som oskyldig tills motsatsen bevisats.

Det är inte tidningarna som ska döma Fredlund, det ska rättsväsendet göra. Den processen lär ta tid. I väntan på att förundersökningen och åtalsprövning vore det därför rimligt att Fredlund tog en timeout.

Att vi skriver om händelsen är självklart eftersom Fredlund är en offentlig person som sitter på ett politiskt mandat. I lagtingsvalet 2015 fick Fredlund 67 röster. Hans röstetal var det lägsta i valet och anledningen till att han kom in var partiets röstmagnet Bert Häggblom.

Misshandel är ett allvarligt brott som kan ge allt från böter till två års fängelse. Är man lagstiftare, vilket lagtingsledamöterna är, ska man följa lagen. Om lagtingsledamöterna inte följer lagen urholkas både den och demokratin.

Våld i hemmet är inte bara ett allvarligt brott. Det är ett stort samhällsproblem också på Åland. Genom att inte notera ärendet infaller frågan om Obunden samling tar lätt på misshandel i hemmet.

Den andra anledningen är att Ålands demokratis avhoppare Nils Manelius gör en trevare mot Obunden samling som han lämnade 2012. Anledningen till att han lämnade partiet var att han och Obundnas dåvarande partiledare Gun-Mari Lindholm hade vitt skilda sätt att se på både demokrati och mänskliga rättigheter. Den sista droppen var partikollegan Jack Sjölunds text, som Manelius lade ut på sin blogg och där Sjölund ifrågasatte presi-dentkandidat Pekka Haavistos (Gröna) lämplighet som president på grund av hans sexuella läggning.

Genom att peta Manelius och Jack Sjölund gjorde Lindholm en medveten satsning på att få in partiet på en ny linje. En linje som partiet frångick då Bert Häggblom blev partiledare. Partiet var, tillsammans med Åländsk demokrati, det enda som ville föra en ”restriktiv flyktingpolitik”.

Inför valet 2015 sade Bert Häggblom till Nya Ålands reporter Annika Orre att alla som ställer upp för Obunden samling stöder hans tanke om att Åland inte ska ta emot fler flyktingar i det här skedet.

I en partiledarintervju inför valet 2015 sade Bert Häggblom att partiet ”kan satsa en miljon euro av Paf-medel och ge till UNHCR. Det viktigaste är att antalet människor som man kan hjälpa, inte att man tar hit några och försöker stilla sitt samvete. En miljon euro skulle ge 1 100 flyktingar mat, husrum och skola i lägren ett helt år. Skulle resten av Europas befolkning ge lika mycket skulle mer än 13 miljoner människors tillvaro säkras i flyktinglägren.” Några sådana initiativ har ändå inte synts till.

Alla var inte nöjda med partiets nya linje i flyktingpolitiken. Strax innan valet kände flera partimedlemmar att de inte kunde acceptera den och valde att bilda Hållbart initiativ i stället för att ställa upp på Obunden samlings lista.

Om Häggblom nu bjuder in
Manelius i Obunden samling är det ytterligare en markering på att partiet gjort en U-sväng från den linje partiet hade bara för några år sedan. Några planer på att frångå den här retoriken verkar Manelius inte ha. ”Jag kommer att kunna säga precis vad jag tycker. Jag kommer att föra en hårdare politisk linje och jag vill vara en del av en större och kraftigare socialkonservativ rörelse,” sade han i veckan.

Med tanke på allt det Manelius hittills har sagt kan man undra vad det är han inte har sagt.