DELA
Foto: Tesla<07_Bildrubrik>FRAMTIDEN? Teslas konceptbil, model X, antas vara förlagan till kommande model 3, elbilen som ska slå sig in på bredden med ett för elbilar mycket attraktivt pris. Det ställer krav på att laddstolpar byggs för att omställningen till en fossilfri bilpark ska bli verklighet.

Nu kommer elbilboomen

Elon Musk spänner Teslabågen – kommer Åland att hänga med?
Elbilarnas framtida inverkan i omställningen till ett fossilfritt samhälle har diskuterats länge. Steg för steg har bilarna blivit bättre, tagit sig längre och gått ned i pris. Men än så länge har de varit på tok för dyra för att på allvar vara en given ingrediens i gemene mans strävan efter ett grönare leverne. Det kan bli ändring nu – och mannen bakom det heter Elon Musk.

Ledarsidan har redan tidigare skrivit om Musk som en kandidat till att bli näste Steve Jobs, en människa vars idéer förändrar både vår vardag och planetens inriktning. Musk har varit med och startat Paypal, som gjorde näthandel säkert. Han har grundat ett rymdreseföretag som i dag är storleverantör till Nasa. Han har skapat batterier som kan lagra solenergi. Han vill kolonisera Mars.

Men mest uppmärksamhet har hans elbilar från företaget Tesla gjort.

Musk pumpade in alla sina stora tillgångar i Tesla när företaget var på ruinens brant 2008, satte allt på ett kort. Och vann. Genom prestanda, miljötänk och snygga former fick Tesla ett uppsving. Först – förstås – i Hollywood, men snart över hela världen. Tesla leder utvecklingen när det gäller elbilar.

Det finns ett problem: priset. En Tesla modell S kostar en bra bit över 100 000 euro.

Men nu ska det bli ändring på det. Tesla planerar att inom en snar framtid presentera Tesla model 3 för 35 000 dollar i USA. Det finns ingen prisuppgift för Finland ännu, men en bit under 50 000 euro borde den landa på när bilskatten är inräknad.

Med det tar Tesla den höst ansedda elbilen till den breda marknaden – inte minst eftersom den uppgiva räckvidden för batteriet är upp till 450 kilometer.

Man ska inte ropa hej innan yxan är slagen i båten, men utan allt för optimistiska gissningar kan man tro att detta kan bli genombrottet för elbilen som en folkbil. Inte bara för att Tesla tar det här steget, utan för att i och med att Musks företaget gör det så sätter man också press på resten av bilindustrin att pressa priserna på sina elbilar.

Det kan inte stanna där. Om vi, som det ser ut, står inför en bred boom för elbilarna måste också samhället hänga med. I Finland borde regeringen (sin svala inställning till den gröna omställningen till trots) se över skattesatserna för låg- och nollutsläppsbilar. I USA kan kunder få upp till 10 000 dollar i bidrag för att köpa bilar som enbart körs på el, som Tesla. Det sänker priset till 25 000 dollar och då konkurrerar den med vilken medelklassbil som helst. I Sverige kan man få 40 000 kronor för samma bil. Regeringen i Helsingfors borde se till andra och agera.

Men elbilar behöver ström, och för att ladda elbilar behövs laddstolpar. Våra åländska politiker är glada i att dela nyheter om elbilar och heja på när andra tar steg för att förenkla för miljömedvetna bilister. Men i faktiska åtgärder på Åland har lite hänt.

När vi nu tår på tröskeln till nästa generations bilism är det hög tid att agera. Landskapsregeringen borde i rask takt genomföra ett program för att bygga laddstolpar på sin egen mark och införa stöd för privata markägare som vill göra det på sina egna parkeringar.

Elon Musk har bestämt sig för att förändra världen, och kommer förmodligen att lyckas med det. Men han kan inte göra allt. Han bygger bilarna, andra måste bygga infrastrukturen. Då kommer också omställningen.