DELA

Niinistö vann valet, men Haavisto segrade

Ett väntat resultat, både i Finland och på Åland, men åt helt olika håll.
Sauli Niinistö är ny president, men på Åland är Haavisto segraren.
Så har Finland en ny president, och han heter Sauli Niinistö.
Lättnad, det var vad som präglade valarbetarna och den nyvalda presidentens reaktioner på valnatten. Detta trots att under de månader som gått, nästan under de år som gått, har det varit givet att Niinistö skulle vara mannen som efterträder populära landsmodern Tarja Halonen.
Under de två veckor som gått sedan den första valomgången har närapå en eufori gripit landet, på Haavisto-sidan. Det är nästan så att också Niinistös stödtrupper gripits av en viss upphetsning över det faktum att det nu är det moderna, urbana, öppna och framför allt unga Finland som gått till val.

Att Pekka Haavisto gjorde en så bra kampanj och ett så bra val har flera orsaker. Haavistos person, användningen av sociala medier, men framför allt motreaktionen mot det sannfinländska Finland, det som inte tolererar, inte respekterar och inte accepterar mångfald, var avgörande.
Med en viss grad av valnattseufori kan man säga att Haavistos kampanj nog förändrat diskussionen i landet, i och med att den dels tvingat till ytan fördomar och vrångbilder som fått mätas mot vad som verkligen räknas, dels för att den visat både medborgarna i republiken och utrikes att Finlands-bilden inte kan vara entydigt inåtvänd och fördomsfull.
Vad kan man då säga om Finlands nya president, Sauli Niinistö.
Att han har ett stort och stabilt stöd, naturligtvis. Att han satsat långsiktigt på detta resultat, och att han och hans kampanjstab kanske blev lite överraskade av det starka stödet för Haavisto.
Att han blir en president med en mera begränsad och kringskuren makt än tidigare, men fortfarande viktig, framför allt på Åland.

Majoriteten av ålänningarna röstade på Pekka Haavisto. Orsaken till det är att han var tydligare i språkfrågan, tydligare om minoriteter och mer omsorgsfull i sitt tilltal gentemot ålänningarna.
En god och bra sak med denna valkampanj, som kanske inte främst karakteriserats av debattens intensitet, är att den varit saklig, fri från tjuvnyp och fri från de fulheter som redan utmärker den amerikanska valkampanjen.
Det var två statsmän och hövliga herrar vi hade att välja på, och det är så man helst ser ett val i en mogen demokrati.

Lite fascinerande är det naturligtvis att Åland är det landskap i Finland som med stor majoritet röstade på en Pekka Haavisto, en grön, homosexuell man med förkärlek för rock och sambakarnevaler.
Kanske, förhoppningsvis, säger det något om öppenheten och toleransen i det åländska samhället.
Några konsekvenser för Åland av det lokala valresultatet blir det inte, förstås. Sauli Niinistö har entydigt deklarerat sitt stöd för Ålands självstyrelse och för svenskan i Finland, och kommer att bli en president för hela landet.

Det som saknas, ännu, är den där värmen och extra känslan för Åland som Tarja Halonen visat och som Pekka Haavisto visade goda anlag för.
Grattis Sauli Niinistö, Finlands och Ålands nya president.

nina.fellman@nyan.ax