DELA

Nej – Det blev fel igen för Visit Åland

Nej, nej, nej.
Det blev inte rätt nu heller.
Visit Ålands styrelse, eller det som är kvar av den, tycks inte kunna få det rätt ens när de försöker med hjälp av en dyr och i sista minuten inkallad mediekonsult.
Man pratar om att få visa vad man gjort, och då kommer alla att förstå hur bra det varit. Man tillsätter vd inför ett stundande och mycket kritiskt medlemsmöte där flera av medlemmarna vill se styrelsen avsatt. Man tillåter måndagens styrelsemöte att utmynna i en veritabel dörrsmällarfars.

Nu, bästa kvarvarande styrelse, är det så här:
Förtroendet för ert arbete är rubbat.
Ni har en djupt splittrad styrelse, där företrädare för de största medlemsföretagen valt att lämna styrelsen.
Ni har pratat i veckor om hur ni snart ska berätta vad ni gjort, och då ska alla förstå.
Ni har, tillsammans med motparten i konflikten förvisso, valt att baktala och hugga varann i ryggen i en jämn ström av skitprat.

Det är mycket möjligt att Andréas Näsman blir en utmärkt vd för Visit Åland, men genom att utse honom på detta sätt är förutsättningarna för hans framtida arbete sämre än de kunde ha varit. Om det blir någon fortsättning.
Ingen i styrelsen för Visit Åland, eller dess vd, har hittills visat något som helst ledarskap. Det vi sett är en karusell av maktintressen, intriger och uppgivenhet, parat med en sällsynt oförmåga att hantera den uppkomna situationen.

Om resultatet av medlemsmötet blir att styrelsen avsätts är det kanske en bra sak, för det är svårt att se hur förtroendet för dem som gemensamt ställt till denna soppa kunde återupprättas.
Om det någonsin funnits ett hot mot Visit Ålands framtid så är det nu, när den fullt rimliga frågan ställs om det verkligen är Visit Åland som är bäst skickad att hantera destinationsmarknadsföringen av Åland.

Och, innan kören av bortförklaringar och anklagelser stämmer upp igen; Sluta! Ni i styrelsen har gjort detta tillsammans.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax