DELA

Moppebilarna är rullande dödsfällor

Mopedbilarnas vara eller inte vara brukar poppa upp i debatten med ojämna mellanrum, inte sällan med förbudskrav.
Många stör sig på de små och långsamma bilarna i trafiken, vissa pekar på förarnas allt för otillräckliga erfarenhet av trafiken. Och andra pekar på bilarnas veka konstruktion.

Alla har de rätt, men det första, långsamheten, är knappast något skäl till förbud.

De andra två skälen ger underlag för diskussion. Vi börjar med det senare – säkerheten.

I veckan släppte de europeiska trafiksäkerhetsverkens krocksäkerhetstestare, EuroNcap, nya betyg för fyra moppebilar. Det är skrämmande läsning. En normal bil anses som i princip förkastlig i säkerhetshänseende om den får så lågt betyg som tre stjärnor av fem möjliga. De allra flesta bilmärken testar om tills betyget säger fem.

Den bästa av moppebilarna fick två. De andra tre testade en ynka stjärna var.

Kort sagt: moppebilarna, i en krock med en annan ”vanlig” bil, är dödsfällor.

Bilderna på de krockade bilarna – fyra modeller testades – är hemska. Filmerna från testerna än värre. Huvud som slår i rattar, huvuden som slår mot stolpar. Instrumentbrädor som flyger in i bilar. Hade de varit vanliga bilar skulle ingen, verkligen ingen, vilja sitta i dem. Ändå säljs de och trafikerar gatorna.

För att göra det hela än värre så finns ett likadant test från 2014 också att läsa på EuroNcaps hemsida. Och, hur märkligt det än låter, så har inget hänt på två år.

Med bilderna från krocktesterna på näthinnan bleknar de andra angreppspunkterna, långsamheten och den klena trafikvanan, men de är inte oviktiga. Krocktesterna genomfördes mot stillastående mopedbil i 50 km/tim. Och det blev bara skrot kvar. Ponera då en frontalkrock mot en stor farmare som kör dessa 50 km/tim – och en moppebil som kör i tillåtna 45. Krafterna blir då långt mycket större. Och skadorna värre.

När det gäller erfarenheten är det en fråga där man bör vara kluven. Unga förare måste ges möjlighet att skaffa erfarenhet. Men marginalerna för missar i en bil med uselt krockskydd finns inte. Alltså inget bra klassrum.

Det rimliga vore att förbjuda moppebilarna, eller åtminstone sätta ordentligt tilltagna lägstanivåer för säkerhet i bilarna. Som det är i dag är de rullande dödsfällor.