DELA
Foto: Wikimedia Commons

Maskspel och maktspel i svensk politik

Sverigedemokraterna tackar och tar emot när det ena borgerliga partiet efter det andra faller i dess famn, som en politisk seriedejtare på Tinder. Låtsad kränkthet är standardreaktionen vid varje skandal och mothugg.

”Kallar du mig nazist?”: den frågan riktade SD:s Jimmie Åkesson till Miljöpartiets språkrör Per Bolund i SVT:s partiledardebatt häromkvällen. Flera gånger om. Ordväxlingen föregicks av att Bolund talade om ”Moderaterna och hela den blåbruna sidan”. ”Vem är brun?”, avbröt Jimmie Åkesson. ”Kallar du mig nazist?”

Det var inte ett stolt ögonblick för någondera debattörerna. Bolund bluddrade bort sig, och Åkessons spelade upprördhet övertygade ingen. Men det var knappast avsikten heller. SD vill bjuda in väljarna till ett skådespel: om vi låtsas att vi är ett demokratiskt parti och ni låtsas tro på det så kan vi tillsammans vältra hela ansvaret för landets problem på invandrarna – enkelt och svartvitt.

Knepet verkar fungera, och fort har det gått. I mars i år kallade SD:s partisekreterare Richard Jomshof islam för ”en avskyvärd ideologi och religion”. Moderaternas ledare Ulf Kristersson svarade med att säga: ”Att kalla världsreligionen islam med 1,8 miljarder utövare för ’avskyvärd’ är helt enkelt avskyvärt”.

 

Men det var då det. Sedan dess har han lagt sig platt för SD och andra borgerliga partiledare med honom. I måndagens Dagens Nyheter publicerade Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna en gemensam debattartikel under rubriken ”Stoppa gängbrottslighet och hejda nyrekryteringen”. Deras recept är mer hemlig avlyssning, utvisning av fler gängkriminella, skärpta straff, fler poliser och övervakningskameror, och annat i samma stil.

”Det är anmärkningsvärt hur lite SD har behövt göra för att bjudas in i värmen”, skrev DN på ledarplats i går. ”En vitbok om partiets historia? Knappast – i stället verkar M (samt KD och L) göra sitt bästa för att glömma dess ursprung”.

Men i går kunde organisationen Expo avslöja att en av SD:s politiskt sakkunniga på riksdagskansliet har kopplingar till den rasideologiska organisationen Det fria Sverige, DFS. ”Som hundratals generationer svenskar innan oss är det nu vår tur att greppa svärdet och göra oss redo för att mota främlingar och ockupanter ur vårt land. Det vi gör idag kommer avgöra vad Sverige och svenskhet ska innebära om hundra år”, sa Dan Eriksson, en av DFS:s ledare, i ett tal 2020.

SD stängde raskt av tjänstemannen. Deras pressekreterare Christian Krappedal säger till DN att det ”självklart inte är förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara verksam inom partiet”. Men vad partiledningen än säger: Sverigedemokraterna har alltid lockat till sig personer med rasistiska och nazistiska idéer. Det är inte otur – det är ett sådant parti de är.

 

Kanske de övriga partierna önskar att de kunde driva politik lika bekymmerslöst som SD: skylla alla problem på invandringen och slippa oroa sig för skandaler eftersom väljarstödet består ändå. Per Bolund hade kunnat kalla Jimmie Åkesson nazist på bästa sändningstid och haft fog för det. Men han hade tagit en stor risk, också fysiskt. Våldskapitalet finns hos de högerextrema partierna. ”Greppa svärdet”, som DFS:s ledare sa. Till detta kommer att Bolund hade gett Åkesson en ny förevändning att gripa efter luktsaltet: skulle jag vara nazist?

Det förblir obegripligt och hisnande att alla borgerliga partier i Sverige utom Centern har låtit sig förledas av SD. Partier med en stolt tradition av att plädera för individens ansvar och frihet lånar repliker från ett parti som anser att allt är invandringens fel. De har förödmjukat och förnedrat sig utan att ens kunna glädja sig åt ett ökat väljarstöd. Vänsterpartiet är det som gått starkast framåt sedan i somras, enligt Sifo.

SD är inte som vilket parti som helst. Men de är heller ingen naturkraft – de går att besegra. Det gäller bara att fler av de anständiga partierna och deras väljare vaknar upp ur förtrollningen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp