DELA
Foto: Nina SmedsDAGS IGEN. Löfström eller Nauclér tippar vi kommer att stå på de flesta röstsedlarna i riksdagsvalet på Åland.

Nu är allt bäddat för ett riktigt spännande val

Manegen är krattad. Spelpjäserna är uppställda. Löparna står i startblocken.
Och detta är förstås metaforer för att uppställningen för stundande riksdagsval nu är klar, och det är hög tid att börja spekulera kring hur kampanjerna kan byggas upp och vad resultatet kan tänkas bli.

En utgångspunkt är förstås att det är väljarna som väljer. Varje analys är, som ofta påpekas av dem som inte gillar den, inte ett resultat eller en profetia, utan en grundad åsikt.

I denna analys är den första utgångspunkten att det kommer att bli någon från regeringslistan som vinner priset, en plats i Finlands riksdag för fyra år framåt. Det är där de flesta väljarna finns, om man ser till senaste valresultat, och dessutom sittande riksdagskvinnan Elisabeth Nauclér som i de två senaste valen sopat mattan med motståndarna.

Den andra utgångspunkten är att att Liberalerna är väl medvetna om detta, och ställer upp Mats Perämaa, Kent Eriksson och Julia Birney dels för att de inte fick vara med på den andra listan, dels för att det ska finnas alternativ och dels för att profilera kandidater inför kommande lagtings- och kommunalval i oktober.

Det kommer man naturligtvis inte att säga högt.

Strategin är dock god. Mats Perämaa är en ettrig debattör som får chansen att visa upp sig, och både Eriksson och Birney är kandidater som kan göra bra ifrån sig i kommande val.

På regeringslistan har vi fyra kandidatera.

Vi har en moderat kandidat Cecilia Jansson, som likaledes ställer upp främst för framtida val. Moderaterna har underförstått givit sitt stöd till Elisabeth Nauclér, och värmer med Cecilia Jansson upp en ny person för lagtingspolitiken.

Socialdemokraterna ställer upp Sara Kemetter, en kvinna med ambitioner och hög profil i Mariehamn. Hon kommer därtill att kampanja med Elisabeth Nauclér, som i de två tidigare valen verkligen gjort sitt demokratiska fotarbete och ihärdigt jobbat med att möta sina väljare i alla kommuner. Även här läggs grunden för framtiden, men inte för en plats i riksdagen i detta val.

Återstår två kandidater, sittande riksdagskvinnan och Centerns Mats Löfström. De två har chansen, fortfarande dock med fördel Nauclér.

Det som gör att resultatet inte är lika självklart som tidigare är att Löfström verkligen, verkligen satsar på att bli invald, och att Liberalerna denna gång har en egen lista. Många liberala väljare har tidigare haft Nauclér som sitt självklara alternativ, och uppdelningen i två listor kan leda till en splittring som gynnar Löfström.

Innan valkampanjen egentligen ens börjat kan man konstatera en sak. Denna gång blir det match.

En vinnare kan redan koras, och det är politiken och demokratin på Åland. Ingenting är så tråkigt som ett på förhand givet val.

Nu har både väljarna, kandidaterna och (inte minst) journalisterna något att bita i.

Ska man gissa, och det ska man ju förstås, så blir det Elisabeth, nej Mats, nej Elisabeth…som vinner.