DELA

Kärlek trumfar hat – så länge vi står upp för den

I slutet av förra veckan gick en hatparad av nynazister genom den amerikanska staden Charlottesville.

Allra senast nu måste vi stå upp mot hatet, till exempel genom att gå med i vår egen kärleksparad.
Lördagen den 12 augusti utbryter våldsamheter i den lilla universitetsstaden Charlottesville i Virginia, USA, efter att högerextrema vit makt-anhängare inlett protester. Med facklor, hakkors och sydstatsflaggor samlas de under slagordet ”Ena högern”.

En vit makt-extremist kör en bil rakt in i folkmassan av antirasistiska motdemonstranter. En kvinna avlider och 19 andra skadas av terrordådet. I sitt första uttalande om händelsen fördömer president Donald Trump ”våld från många sidor”. Han säger inte att det var ett terrordåd mot de fredliga demonstranterna och inte heller att våldet orsakades av nynazister.

På söndagen går Vita huset ut med att Trump visst fördömt högerextremisterna och på måndagen tar Trump själv till slut avstånd mot rasism och våldsamheter. På tisdagen lägger presidenten åter igen skulden för händelsen på flera sidor.

Trumps uttalande där han inte tog avstånd från nazisternas upplopp är bara ett i raden av allt fruktansvärt han sagt under sin tid som president, och i valkampanjen dessförinnan.

Dövörat slås till. Han säger ändå något värre i morgon. Genom att varva hatretorik med att inte fördöma hat när det inträffar blir det normaliserat, något som man hör varje dag. Gränserna mellan rätt och fel suddas ut och det blir lättare att misstänkliggöra, dra en gräns mellan vi och de, demonisera.

När vi slutar bry oss blir det farligt. Hatet i Charlottesville kostade liv och landets president tog inte tillräckligt avstånd från det. För Trump kan personer iförda röda kepsar med hans paroll ”Make America Great Again” inte vara helt fel ute, om de så tågar med hakkors i händerna.

Det är i stunder som dessa vi måste vara enade och visa vad vi står för. Att i stället för att bilda en hatparad samlas i en kärleksparad. Där alla människor är lika välkomna och lika viktiga, oavsett vem de är och vem de älskar. Kärleken övervinner hatet så länge vi ser till att det är så. Så länge vi som är för mänskliga rättigheter för alla är fler än de som inte är det.

Nazister är inte enbart rasister. De är emot allt som inte är normativt. Lördagen före händelsen i Charlottesville störde en grupp från nazistiska Nordisk ungdom Stockholms prideparad så mycket att den tvingades stoppas tillfälligt. Veckan före grep polisen 18 svenska nazister som var på väg till en antigaydemonstration i Norge.

Hat kommer från rädsla. Rädsla för att ens ställning ska vara hotad, rädsla för det okända, rädsla för det nya. Även om prideparaden egentligen är ett sätt att stå upp för alla hbtqi-personer är det också ett sätt att uttrycka kärlek för alla medmänniskor. Oavsett könsidentitet, sexuella preferenser, hudfärg, språk, religion eller funktionsvariation.

Genom att stå enade och visa vad kärlek är och manifestera för alla människors lika rättigheter och värde kanske vi kan lyckas minska rädslan, lite i taget.

Vår egen prideparad går av stapeln på lördag, precis en vecka efter upploppet i Charlottesville. Åland Pride har vuxit för varje år det anordnats och bara i paraden, som är Finlands tredje största, räknar man i år med 2 000 deltagare.

Tänk på det, hur många vi är som väljer kärlek framför hat.

<”Byline tfn”>