DELA
Foto: Hanne Salonen/Eduskunta<07_Bildrubrik>STARK LEDARE Statminister Juha Sipilä (C) måste karpa upp sig och visa att han är en ledare som det finländska folket kan luta sig emot.

Juha Sipilä behöver karpa upp sig

När landet krisar behövs en stark ledare. Finlands statsminister Juha Sipilä (C) är inte den ledaren just nu.
När tiderna blir kärva i det egna landet tenderar medborgarnas omtanke om hjälpbehövande utanför det egna landets gränser eller med annan kultur att minska. Situationen i Finland är på väg mot ökad främlingsfientlighet och flyktingsituationen i Europa späder på känslorna.

I Joensuu har en grupp med nynazistiska förtecken som kallar sig Soldiers of Odin (Odens soldater) börjat patrullera gatorna för att skydda Joensuuborna mot ”muslimska inkräktare”. De vill upprätthålla ordningen med undertexten att de vill se till att personer med utländsk härkomst inte ska kunna ställa till med något. Gatorna ska bli trygga igen. Soldiers of Odin har stöd av Sannfinländarnas ungdomsförbund som anser att flyktingarna leder till en ökad säkerhetsrisk.

Gatupatrullerna har fördömts av många finländare, bland dem politiker. Men vad gör vår statsminister, mannen som borde ta ett fast tag om landet när känslorna svallar?

När statsminister Juha Sipilä väl återvände från semestern efter årsskiftet undvek han frågan om gatupatrullerna. Han gav kryptiska uttalanden om att föräldrar måste få följa sina barn till dagis och skola. Statsministern har inte förstått skillnaden mellan Föräldrar på stan och Soldiers of Odin, en grupp med rasistiska förtecken där många av medlemmarna har ett kriminellt förflutet. Han menar också att debatten fått för stora proportioner i Finland.

Mot bakgrunden att till och med Sannfinländarnas partiledare och tillika utrikesminister Timo Soini fördömt gatupatruller som uppviglar till våld och rasism och sagt att han kan tänka sig att förbjuda dylika gatupatruller känns statsminister Sipilä som en förvirrad farbror som inte riktigt vet vad som händer i landet.

I samband med ett företagsbesök lyckas en Ylereporter dra en kommentar ur Sipilä. Sipilä vill inte förbjuda gatupatruller, men de behövs inte eftersom vi har polis som ska sköta ordningen i samhället, menar han. Det är det starkaste han presterat till skrivande stund.

Juha Sipilä må vara en strålande företagsledare och en man som vet hur man hushåller med pengarna. Men sedan tar det stopp. Han har varit väldigt klumpig i sina uttalanden om arbetsmarknadsförhandlingarna, hans tal till folket som sändes i finländsk statlig tv kändes som ett peptalk för anställda i en koncern, inte till det finländska folket som kommer att bli de som får dra det tunga lasset att få Finlands ekonomi i skick.

När landet vacklar borde Juha Sipilä stå med stadig fot och lugna folket. Tydligt visa att rasism inte tolereras i vårt moderna land. Istället gömmer han sig bakom sin företagsledarimage där vinsten är det viktiga och visar en skrämmande okunskap och enorm flathet när det gäller att stävja de rasistiska stämningar som sprider sig i landet.

Det är så att man börjar undra var han egentligen står i frågan om rasism. Tycker han att medborgarna ska få ta lagen i egna händer och vakta finländare mot utlänningar? Undviker han frågan för att inte vara tvungen att säga det som är politiskt korrekt, men inte speglar hans egna åsikter?

Eller är han helt enkelt feg?

Något måste han göra. Situationen i Finland behöver en stark statsminister som kan stå pall i alla väder. Inte bara när det kommer till inbesparingar.