DELA
Foto: Jonas Edsvik

Hur mycket är Igges röster värda?

Återigen har den socialdemokratiske lagtingsledamoten hamnat i blåsväder. Frågan är hur många skandaler partiet orkar med.
Ska en vuxen person få tatuera sig precis som han vill?

Självklart. Det är fullt lagligt och påverkar endast den tatuerade.

Men när den tatuerade är lagtingsledamot Igge Holmberg (S) och tatueringen föreställer det mest ökända vapnet, en AK-47, är svaret inte längre lika svartvitt. Framför allt inte då Holmberg själv lägger ut en bild på Facebook med bildtexten Vox populis (översättning folkets röst).

Vad ville han säga med bilduppdateringen på Facebook är en rimlig fråga. Det vet vi fortfarande inte eftersom någon officiell förklaring aldrig getts. Det enda vi vet i dagsläget är att det är en intern grej mellan Holmberg och hans vän, vilket han skrivit i en insändare. I den skriver han också att han aldrig haft för avsikt att hylla våldsverkare eller velat såra någon.

Holmberg har varit med i lagtingspolitiken i sex år. Det är inte första gången lämplighet ifrågasätts. Mest uppmärksamhet fick han när han kallade den nyfödda prinsessan Estelle en parasit. Bland annat provocerande trucker-kepsar och bilder på Hillary Clinton har upprört.

Precis som tidigare är Holmberg nu konfunderad över hur det är möjligt över att hans Facebook-uppdateringar väckt debatt. Med alla skandaler i åtanke kan Holmberg knappast påstå att han inte fattade att hans tatuering skulle uppmärksammas.

Att lägga ut en bild på ett vapen och skriva ”folkets röst” är provocerande. Men att vara provocerande är inte problemet. Missen är att inte ta debatten som uppstår. Därför var det dåligt omdöme av honom att lägga ut bilden på nätet.

Socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell var märkbart irriterad i tidningen Ålands intervju (27.3). Hon konstaterar att hon har fullt upp med att leda ett parti, vända Åland till hållbar utveckling, reformera kommunstrukturen, fajtas med riket om vårdreformen och inte kan ta ansvar över partikollegan. Enligt intervjun kommer partiet inte att vidta några åtgärder utöver en intern diskussion.

Men ser man på den samlade bilden av alla de uppdateringar som väckt anstöt är det rimligt att Socialdemokraterna har en djupare diskussion. Provokationer stjäl inte bara tid från partikollegerna utan också från viktigare frågor än tatueringar.

I förlängningen blir frågan därför hur mycket de 73 röster som Holmberg fick i lagtingsvalet är värda. Behöver Socialdemokraterna verkligen den här typen av provokatörer?