DELA
Foto: Stefan Öhberg

Gör om ligan: flera lag och färre matcher

I morgon börjar årets herrliga i fotboll.

Men årets upplaga kommer att bli längre och svårare än någonsin att hålla koll på.
Ligamatcherna har i år schemalagts på lördagar, söndagar, måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar. Det är en försämring för den som vill följa ligan, även om matcherna har varit utspridda de senaste åren så har ledningen snarare förvärrat spelschemat än förbättrat det.

Flera sportprofiler i riket har reagerat på den utspridda schemaläggningen. Tabellen blir haltande redan från första omgången, som tar en vecka att spela klart.

Det finns förstås flera godtagbara orsaker till att en tabell blir haltande. Cupmatcherna brukar göra att alla lag inte kan spela samtidigt. Men cupmatchernas inverkan har i år försvunnit eftersom ligacupen har slopats och finska cupen nu spelas på vintern. Europaspelet är den andra stora påverkande faktorn. Och ligaledningen har uttalat att de vill skapa så goda förutsättningar som möjligt för de finska lagen att lyckas i Europa. Men att inleda ligan i början i april och inte lyckas slutföra den första omgången på en vecka känns inte seriöst.

De som går på match, vill synas i samband med match och de som ska bevaka matcherna får svårare i år än tidigare på grund av det råddiga schemat. Flera matcher samtidigt betyder i och för sig färre tittartimmar och minskar även rapporteringen.

Om flera dagar tas i anspråk finns anledning att bevaka ligan flera dagar vilket ökar exponeringen. Men det blir sämre för åskådarna. Ligan har tagit lagens önskemål i beaktande när de har utformat kommande säsong. En av orsakerna till att matcherna börjar spelas redan i början av april är att få ett jämnare flöde av matcher.

Boven i dramat är systemet med 33 ligaomgångar.

Den finska ligan är en serie med 12 lag vilket betyder att varje lag möts tre gånger per säsong. Men om den finska ligan inte klarar av att ha en större bredd än 12 lag så borde säsongen kortas till 22 omgångar. I den bästa av världar skulle ligan utökas och återigen bestå av 14 lag och således skulle ligan bestå av 26 omgångar.

Blickar vi västerut mot Allsvenskan så spelas den i 30 omgångar, med en serie som består av 16 lag vilket betyder dubbelmöten. Allsvenskan lyckas hålla ihop omgångarna bättre än i Finland, trots att svenska lag också deltar i Europaspel.

2011 minskades lagen i ligan från 14 till 12 efter att AC Oulu och Tampere United uteslutits från spel.

Det är dags att se över ligans struktur till nästa säsong. Att utöka serien med två lag eller minska antalet möten borde inte vara någon omöjlighet. Som det är nu blir ligan väldigt utdragen vilket också får konsekvenser för den fotboll som kan spelas. I Mariehamn har planen tidigare år behövts skottats före de inledande omgångarna. En titt ut genom fönstret visar att även om vi inte har snö till årets ligapremiär så är möjligheterna för en stark och bra gräsmatta så här års inte de bästa.

IFK Mariehamns lagkapten Jani Lyyski är en av de som öppet kritiserat plankvalitén i början av säsongen bland ligalagen. I Svenska Yle gick han till och med så långt som att föreslå att alla lag skulle ha uppvärmd konstgräsplan.

Med 22 eller 26 omgångar kunde ligaspelet börja senare och sluta tidigare.

Planen skulle kunna hållas i bättre skick, lag med mindre trupper skulle ha större chans att hävda sig och publikens engagemang skulle inte riskera att urlakas med måndags-, onsdags- och torsdagsmatcher.