DELA

Ge Waldorf-skolan en rimlig chans

Är det någon som inte tycker att beskrivningen av en dag i Waldorf-skolan i Mariehamn låter underbart idyllisk och harmonisk?
Är det någon som inte önskar att deras barn ska få utvecklas i bästa möjliga skola, med bästa möjliga förutsättningar, till bästa möjliga människor.

Naturligtvis inte.
Waldorfskolan, liksom Waldorf-dagiset på Åland har utvecklats ur föräldrars engagemang och arbete för en särskild pedagogik som inte ligger särskilt långt från den vanliga grundskolans pedagogik. Det är inte en religiös eller politisk experimentverkstad, inte en utbildningsfabrik ägd av anonyma investerare som vill bli rika på skattepengar.

Det är ett alternativ, en valmöjlighet som bygger på mycket ideellt arbete och engagemang.
Enligt gällande lagstiftning för ersättande skola på grundnivå, det som i Sverige kallas friskolor, har Waldorfskolan rätt till finansiering från kommunerna, men hur den finansieringen ska räknas ut varierar kraftigt, och den ligger på en lägre nivå än vad en elev i den vanliga grundskolan kostar.
Det alternativ som står till buds är då att ta ut skolavgifter av föräldrarna, något som Waldorfskolan på Åland inte vill göra. De vill att deras skola, på samma sätt som grundskolan, ska vara öppen för alla.

Privata skolor som dränerar den allmänna kassan på pengar i vinstsyfte, det vore ett problem. Waldorf-skolan är det inte. Den uppfyller alla regler som satts upp för en bra skola, och borde därför få rimliga förutsättningar att verka.
Det är ingen mening att i lag tillåta något som är omöjligt att driva i praktiken.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax