DELA
Foto:

Europa tjafsar medan syrierna dör

Medan Europa bråkar med Turkiet om flyktingmottagande har var tionde syrier dött.
Sverige har blivit ett av Europas mest stängda länder för asylsökande. I Finland håller presidenten brandtal mot flyktingvågen. Tysklands pressade kansler, Angela Merkel, åker skytteltrafik till Ankara för att söka en uppgörelse som lättar på trycket för Turkiet och får landet att öppna gränsen mot Syrien. Fredssamtalen brakar samman innan de kommit igång. USA är upptaget med valrörelse. Och Ryssland bombar på.

Under tiden lider invånarna i Syrien. 12 miljoner syrier beräknas vara på flykt undan kriget både inom och utanför landet. Och i går presenterade The Guardian nya siffror på hur många människoliv kriget kostat.

För 18 månader sedan beräknade FN att en kvart miljon människor dött i kriget. Sedan dess har inte FN kunnat beräkna konsekvenserna av kriget inne i Syrien – det har varit för farligt.

I stället har Syrian Centre for Policy Research, med stöd från FN, skött uppgiften. Och deras siffror skrämmer.

Enligt centret har mer än var tionde syrier, 11,5 procent av befolkningen, dött, antingen direkt av krigets våld eller på grund av den stora bristen på vatten, mat och medicin. I reda siffror innebär det 470 000 människor. Som om alla människor på Åland försvunnit – 16 gånger om.

Medan Europa har gjort allt för att stänga sina gränser har trycket ökat på grannländerna. Turkiet har tagit emot runt två miljoner flyktingar från sitt grannland och knäar fullt förståeligt under trycket. Ändå vill EU-länder sända tillbaka flyktingar som tagit sig från Turkiet till Europa till just Turkiet.

Situationen i Jordanien och Libanon är lika ansträngda.

Världssamfundet har förtvivlat svårt att hitta en gemensam linje. USA är upptaget med presidentkampanjandet och Syrien kommer längre ned på dagordningen. Europas ledare är mer bekymrade över sina egna inrikes opinionssiffor – pressade av främlingsfientliga populister – än för krigets offer.

Under tiden fäller Ryssland sina bomber över Aleppo. Fler dör. Och fler tvingas på flykt.

Historien kommer döma oss för hur vi hanterar denna mänskliga katastrof.

<”Byline tfn”>