DELA

Ett centrum behöver mer liv och rörelse

Det är lugnt i centrum av Mariehamn, även för att vara slutet av oktober. Alldeles för lugnt för att det ska vara bra för företagen i centrum.
Inte är det någon större rusning i Maxinge heller, om man undantar den handfull affärer vars varumärken är så starka att de drar kunder var de än finns.

För Mariehamn och för Åland som helhet är det inte bra om centrumhandeln utarmas. Det är tråkigt för turisterna och tråkigt för de fastboende om den naturliga pulsen och rörelsen som ska finnas i en stad försvinner.
Vad göra?

En hel del bra saker har redan gjorts, med öppettider, med utsmyckning och gatubild, med samverkan i centrum. De gånger köpmännen i Mariehamn ordnar särskilda evenemang kommer det bra med folk, för att människor söker andra människor.
Ändå är det inte nog. Inte om det ska vara lönsamt att ha butiker i stan.

Det största hotet mot centrumhandeln är förstås inte Maxinge, och inte att det skulle vara något fel på centrumföretagarna. Det är dels konjunkturerna, som gör att folk är försiktiga med sina pengar, dels den växande näthandeln som tar mer och mer, utan att lämna en cent av pengarna på Åland.
Hur man ska möta den digitala marknadsplatsen i en fysisk verklighet, det är frågan som orsakar sömnlösa nätter inte bara för gamla papperstidningsredaktörer, utan också för dem som säljer böcker, hårvårdsprodukter, heminredning, kläder, vad som helst.

Åtminstone en del av svaret måste ligga i den fysiska upplevelsen, att det är trevligt, avkopplande, livat och snyggt att handla fysiskt. Galleri Sittkoff, länge en motor för centrumhandeln, för i dag en tynande tillvaro. Det finns utrymmen som är svåra att hyra ut, en restaurang som gått i konkurs två gånger och nu gapar tom, samt en stor omsättning på kortlivade butiker.

Det är inte bra, och det är säkert många som funderat på lösningen. Här är ett förslag, som bygger på tanken att investera i lågkonjunktur för att vara redo när det vänder igen.
Sätt igång och planera idag för en rejäl omgörning av gallerian. Efter den viktiga julhandeln, stäng Sittkoffs helt eller delvis under förlustmånaderna i början av året, och bygg om. Nu finns utrymme att flytta runt och stänga av som inte finns under högkonjunktur. Skapa nya ytor, bättre exponering, skaffa in ett eller två bra varumärken. Se till att få en ny restauratör med en mindre servering där man kan sitta och se och synas, gärna med ett kök som inte finns på Åland. Indisk mat till exempel.

Satsa på en stor nyöppning till våren, med entusiasm, ett fräscht utbud och en nystart. Och visst, det är en risktagning, det är en osäkerhet, hyrorna måste ner för att någon ska våga satsa – men vilka är alternativen? Den sakta tynande sotdöden känns inte så lockande, och det är dit man är på väg just nu.
När Alandia-bolagen satsade på att bygga Sittkoffs var det framsynt och rätt.

Om man vill fortsätta med den samhällsbyggande och långsiktiga satsningen, så krävs det nya tag nu.
Ge Mariehamn ett centrum igen. Det verkar sannerligen inte som om några av de andra aktörerna som i pratat om att bygga på höjden och åtta våningar tänker komma till skott.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax